Izvukli smo nekoliko stvari koje vam se događaju s tijelom ako unosite premalo proteina, da se ne zeznete

Recimo, rane vam sporije zarastaju i niste baš koncentrirani

Vintage Businessman Walk Sad Tired Weary Character Icon Stylish Background Retro Cartoon Design Vector Illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Proteini su iznimno važni za zdravu i uravnoteženu prehranu. Nije uvijek lako biti siguran da smo konzumirali dovoljno proteina ali ako sumnjate da to ipak ne činite u potrebnim količinama, pogledajte što vam se može početi događati:

Povećava se glad

Imamo li, iza obroka, potrebu za nekom hranom, to je posve normalno. Ali ako je žudnja za određenom hranom stalna, i obrok zapravo nije zadovoljio glad, moguće je da ne jedemo dovoljno proteina. Proteini pomažu regulaciji šećera u krvi, oni usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i snižavaju šećer.

Ako ste jeli dovoljno proteina, biti ćete dulje vrijeme siti i neće vam se mijenjati raspoloženje. Nedavna studija objavljena u Nutrition Journal, utvrdila je da su sudionici studije koji su jeli visokoproteinski doručak imali manju želju za slatkom ili slanom i pikantnom hranom.

Metabolizam se usporava

Prehrana sa malo proteina vodi gubitku mišićne mase, a rezultat toga je spor metabolizam. Potrošnja energije u mirovanju se snižava jer je ona u direktnoj vezi s time koliko mišića imamo. Preporučena dnevna količina proteina je 0,8 grama na kilogram tjelesne težine, bez uzimanja u obzir tjelesne aktivnosti i unosa kalorija, prema Harvard Medical School.

Smanjuje se fokus

Fokusiranje i koncentracija su slabiji ako preskačemo proteine. Proteini stvaraju hormone i enzime koji omogućavaju mozgu da funkcionira. Odgovarajući unos proteina osigurava aminokiselinu, tirozin, koji poboljšava neurotransmitere i omogućava im da nas održe punima energije i fokusiranima.

Rane neće lako zarastati

Proteini pomažu rastu i oporavku tkiva, zajedno a mikronutrijentima, antioksidansima i različitim vitaminima. Proteini su osobito bitni za kisik i protok krvi da ozljede zarastu pa to može biti problem onima koji uzimaju malo proteina. Nedostatak proteina vodi i višem riziku loma kostiju. Nekoliko je studija pokazalo smanjenje gustoće kostiju i gubitak kosti kod ljudi koji redovno konzumiraju manje bjelančevina.

Nastanak anemije

Anemija je stanje kada u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih tjelešaca koje tijelom nose kisik. Postoji više vrsta anemije. Glavni uzrok je neuzimanje dovoljno proteina koji imaju puno željeza, B12 vitamina ili folata. I ljudi koji uzimaju dovoljno proteina isto mogu razviti anemiju ako ne jedu prave vrste proteina. Vegani i svi koji izbjegavaju proteine životinjske osnove imaju povećani rizik nedostatka osobito vitamina B12 jer njega ima samo u životinjskim proizvodima.

Zadržavanje tekućine

Sljedeći simptom nedovoljne konzumacije proteina je zadržavanje tekućine. To se događa zbog albumina, proteina u krvi koji pomaže održavanju ravnoteže tekućina. Kada tijelu nedostaje albumina, tekućina se zadržava u ekstremitetima, obično su problem stopala. Iako se zadržavanje tekućine događa rijetko i u ekstremnim slučajevima, uglavnom kada se općenito uzima dovoljno kalorija, ali ne i dovoljno proteina.

Nokti postaju lomljivi i mekani

Tijelo je dovoljno pametno da ne troši energiju na takozvane nevažne procese. Kada ne uzimate dovoljno proteina i nedovoljno kalorija, tijelo će se pritajiti i ipak preživjeti. To znači da će nokti i kosa biti zanemareni. To ima veze i sa keratinom, strukturnim proteinom kose, kože i noktiju. Keratin se ne može konzumirati, a visokoproteinska hrana pomaže proizvodnji keratina u tijelu.