Ovo je 7 jednostavnih načina koji će drastično smanjiti bacanje hrane

U Europskoj uniji se svake godine baci otprilike 88 milijuna tona hrane

FOTO: Pexels

Hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje, ali i na okoliš. Primjera radi, prema američkom ministarstvu poljoprivrede, u SAD-u se godišnje baci između 30 i 40 % sveukupno proizvedene hrane, što je jednako nevjerojatnom iznosu od 161 milijardu dolara. S druge strane, u Europskoj uniji se svake godine baci otprilike 88 milijuna tona hrane, a više od polovice tog iznosa dolazi iz privatnih kućanstava.

No, da stvari ne bi izgledale baš toliko crne, istražili smo kako smanjiti bacanje hrane i kako iskoristiti ostatke jer svi mogu nešto poduzeti u vezi ovoga problema, a to se postiže promjenom načina na koji se kupuje, kuha i planira obroke s ciljem izbjegavanja rasipanja hrane, novca i resursa.

7 načina kako smanjiti bacanje hrane

Bacanje hrane događa se na svakom koraku u lancu opskrbe hranom, od proizvodnje do potrošača. Neki od primjera uključuju pokvarenu robu tijekom skladištenja i transporta ili izloženost kukcima, bakterijama i plijesni. Ne baca se samo jestiva hrana, već se troši i sva energija i gnojivo koji su utrošeni na proizvodnju hrane. Ovo je 7 načina kako smanjiti bacanje hrane:

Izrada popisa namirnica

Potrebno je provjeriti smočnicu, hladnjak i zamrzivač prije odlaska u trgovinu kako bi se spriječila pretjerana kupnja. Najbolji način za izbjegavanje kupovine viška hrane je izrada jednostavnog popisa namirnica koji se ponese u trgovinu. Važno je znati se zaustaviti i ne kupovati ništa više od onoga što je navedeno na popisu.

Plan obroka

Planiranje barem nekoliko obroka za svaki tjedan odličan je način da se osiguraju zdravi obroci, a ovaj trik također i sprječava da se kupuje previše hrane. Obroci bi trebali biti usklađeni tako da se ne koriste potpuno različiti sastojci za svaki recept. Na primjer, jedan dan brokula se može jesti kao prilog, a drugi dan se isto povrće može iskoristiti u woku ili složencu.

Planiranje obroka
Pexels

Zamrzavanje ostataka

Oni koji misle da neće moći pojesti ostatke hrane u roku od dana ili dva trebaju spremiti iste u zamrzivač i prikladno ih označiti. Zamrzivač se treba držati organiziranim i preglednim kako ne bi došlo do bacanja hrane uslijed predugog stajanja, jer se zna dogoditi da se u hrpi posuda u nepreglednom zamrzivaču zaboravi na neka već spremljena jela.

Skladištenje hrane na odgovarajući način

Neki ljudi ne jedu voće i povrće, a kao izgovor često govore da se ove namirnice ionako pokvare i budu bačene u smeće jer se ne pojedu dovoljno brzo. Zato je važno početi kupovati samo ono što se može pojesti u tjedan dana.

Kupus se može pohraniti u papirnati ručnik pa se zatim smjestiti u plastičnoj posudi u ladici za svježe povrće u hladnjaku, rajčice i banane mogu stajati na kuhinjskom pultu, krumpir i luk na hladnom i tamnom mjestu, a začinsko bilje u čaši vode. Malo smrznutog voća i povrća nije na odmet imati pri ruci u slučaju da se svi svježi proizvodi pojedu i prije iduće kupovine namirnica.

Kupnja nesavršene hrane

Kupnja nesavršene hrane odnosi se na voće ili povrće pogrešnog, “ružnog” ili čudnog oblika, a to u današnje doba može biti zahtjevan pothvat. Najbolji način za kupovinu nesavršenih namirnica je posjeta tržnici ili lokalnim OPG-ovima, a treba izbjegavati velike supermarkete u kojima se previše trude oko toga da sve izgleda savršeno, nauštrb kvalitete. Naravno, previše oštećeni ili pokvareni proizvodi nikako se ne bi trebali kupovati.

Kompostiranje

Čak ni kore od povrća ne moraju ići u otpad. Kompostiranje u dvorištu izvrstan je način da otpad od hrane ne dospije na odlagalište i da se osiguraju hranjive tvari za vlastiti vrt. Male posude za kompostiranje mogu se držati i u domu, a u današnje vrijeme prilično ih je jednostavno pronaći.

Kompostiranje
Pexels

Pakiranje jela za posao

Jedan od najjednostavnijih načina za izbjegavanja bacanja hrane kad su ljudi u pokretu je nošenje već pripremljenih, pakiranih jela. Ulaganje u kvalitetne posude za hranu koje ne cure, a uz to su lagane i praktične za nošenje može uvelike pomoći. Priprema dodatnih porcija večernjih obroka koji stoje u hladnjaku, a zatim se ponesu kao lunch-paketi može eliminirati trošenje dodatnog vremena za pripremu ručka prije posla ili škole, a uz to se i štedi novac.

Kako iskoristiti ostatke hrane

Nakon što se osiguralo da se baca što manje hrane, potrebno je znati i kako iskoristiti sve ostatke hrane da se i oni ne bi našli u smeću. Ovo je nekoliko najboljih načina za iskorištavanje ostataka hrane, čime se štedi i vrijeme i novac:

Riža

Ovo su najbolji načini za iskoristiti ostatke riže:

  • Wok sa svježim povrćem i omiljenim začinima
  • Miješanje riže s grahom i dodatnim povrćem, a smjesa se zatim oblikuje u vege-hamburgere
  • Kombinacija s povrćem kuhanim na pari i proteinima po izboru za brz i jednostavan obrok
  • Riža u svježoj salati za ručak
  • Nadjev od graha, povrća ili mesa u kombinaciji s rižom za punjene paprike
  • Sushi rolice s nori algama i rižom
  • Puding od riže

Piletina ili puretina

Ovo su najbolji načini za iskoristiti ostatke piletine ili puretine:

  • Sendvič s piletinom ili puretinom
  • Pileća juha
  • Kombinacija uz pečeno povrće kao cjelovit obrok
  • Složenac s piletinom ili puretinom
  • Korištenje u dipu za nachose
  • Korištenje u curryju
  • Korištenje u wrapovima – burritu ili enchiladi
  • Salata s piletinom ili puretinom

Sendvič s ostacima piletine

Pečeno povrće

Ostaci pečenog povrća mogu se koristiti u ovim jelima:

  • Omletu, fritaji ili kajgani
  • Slane palačinke
  • Wok s ostacima riže i povrćem
  • Brza i jednostavna juha od povrća
  • Rolice od rižinog papira
  • Humus u kombinaciji sa slanutkom
  • Pita od povrća
  • Nadjev za pizzu
  • Salata s grahom ili žitaricama

Stari kruh

Stari kruh nije potrebno bacati jer ga se može iskoristiti za:

  • Krušne mrvice
  • Puding od kruha
  • Muhammara namaz s orasima i pečenom crvenom paprikom
  • Krutoni
  • Razne salate sa starim kruhom i povrćem, poput nekih grčkih salata

Prezrele banane

Prezrele banane koje su posmeđile mogu se koristiti za:

  • Kruh od banane
  • Muffine
  • Palačinke
  • Vafle
  • Kolače
  • Smoothie
  • Miks sa zobenim pahuljicama

Nagnječene rajčice

Ostaci rajčica mogu se koristiti na razne načine:

  • Kuhanje s lukom, češnjakom i začinima za domaći umak od rajčice
  • Salsa
  • Kečap
  • Ljuti umak od rajčica
  • Dodatak u omletima i kajgani
  • Umak za pizzu