Život

Kurz najavljuje nove stroge mjere u Austriji nakon isteka lockdowna

Predstavit će ih u srijedu

Austria's Chancellor Sebastian Kurz talks on the phone on the fourth day of an EU summit at the European Council building in Brussels, on July 20, 2020, as the leaders of the European Union hold their first face-to-face summit over a post-virus economic rescue plan. - The 27 EU leaders gather for another session of talks after three days and nights of prolonged wrangling failed to agree a 750-billion-euro ($860-billion) bundle of loans and grants to drag Europe out of the recession caused by the coronavirus pandemic (COVID-19). (Photo by STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Austrija može očekivati nova stroga ograničenja nakon što za tjedan dana isteknu trenutačne mjere zatvaranja, rekao je kancelar Sebastian Kurz za austrijski list Kleine Zeitung.

Nacionalno zatvaranje na snazi je do 7. prosinca, ali još nije jasno što će to značiti za skijašku industriju – okosnicu turističkog sektora koji čini 15 posto austrijskog BDP-a.

Kurz je rekao da će Austrijanci tjednima i mjesecima morati živjeti s ograničenjima i dodao da će nove mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Predstavit će ih u srijedu.

“Što je veći broj zaraza, to će biti teže poduzeti korake za otvaranje”, rekao je Kurz u intervjuu za Kleine Zeitung u nedjelju. “Morat ćemo živjeti s daljnjim masovnim ograničenjima nakon 7. prosinca.”

Pitanje zimskog turizma

Vlada planira oprezno otvarati trgovine i škole, rekao je Kurz. Austrijski kancelar rekao je da sportski i zabavni sadržaji neće biti dio prvih popuštanja mjera, ali vlada u dogledno vrijeme namjerava omogućiti organiziranje više pojedinačnih sportova na otvorenom.

“Pitanje turizma odvojeno je od toga”, dodao je. “Ono što je već jasno, apres ski bit će moguć najranije za godinu dana”, naveo je Kurz, misleći na “partijanje” u planinskim barovima i restoranima.

Francuska, Italija, Austrija i Njemačka naredile su da žičare, koje bi sada i mogle raditi, ostanu zatvorene u nadi da će sva odmarališta imati koristi na vrhuncu sezone ako i kad se uspori širenje zaraze koronavirusom.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu