Morate voljeti bakice; jedna je godinama iznad štednjaka držala sliku iz rane renesanse, vrijednu 6 milijuna eura

Gospođa iz Pariza nije znala da ima djelo čuvenog majstora Cimabuea

ZADNJA IZMJENA: ruj 24, 2019
Foto: AFP

Slika iz rane renesanse, koju je oslikao firentinski majstor Cenni di Pepo, poznatiji kao Cimabue, nađena je u kuhinji starije žene iz Pariza, gdje je godinama visjela iznad njezina štednjaka. Cimabueova slika Ruganje Kristu, nađena kod bakice, ima tržišnu vrijednost između četiri i šest milijuna eura, tvrdi stručnjak za stare renesansne majstore Eric Turquin za The Art Newspaper.

Turquin je ispričao da je slika visjela kod gospođe u francuskom gradu Compiegneu, u njenom stanu između kuhinje i dnevne sobe, točno iznad električnog kuhala. Za sliku se vjeruje da je dio većeg diptiha iz 1280. godine, kada je Cimabue oslikao osam scena Kristove muke i raspeća. Do sada se mislilo da je taj dio diptiha trajno izgubljen.

Bakica je mislila da se radi o novijoj ikoni

Druge dvije scene koje ne vise kod drugih bakica u stanovima, već u londonskoj Nacionalnoj galeriji (Djevica i Dijete s dva anđela), te u sklopu kolekcije Frick u New Yorku (Šibanje Krista). Scene koje se nalaze u Londonu su također bile izgubljene stoljećima, sve dok ih nije pronašao jedan britanski plemić dok je kopao po ostavštini svojih predaka u Suffolku. On je slike poklonio galeriji 2000. godine.

Bakica je mislila da je u posjedu imala staru religioznu ikonu, pa ju je odnijela u lokalnu aukcijsku kuću da joj procijene vrijednost. Radovi iz rane renesanse su bili pod velikim utjecajem bizantinske umjetnosti, koja se i danas proizvodi na sličan način, oslikavanjem na zlatnu pozadinu, pa se bakici ne može zamjeriti što je pomislila da je slika novija. Međutim, testiranjem infracrvenim svijetlom potvrdilo se da je sliku naslikao Cimabue. Slika bi trebala ići na aukciju 27. listopada, kod aukcijske kuće Senlis sjeverno od Pariza.

Ivan Luzar
Telegram autor
1701 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program