Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Možda ne biste trebali pokušavati zaustaviti kihanje. Jedan čovjek si je tako doslovno potrgao grlo

Čovjek je nastojao prigušiti kihanje zatvarajući usta i začepivši nos

Man coughs at the elbow and napkin. Coronavirus disease prevention measures. How to sneeze and cough so as not to infect others. Vector illustration.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ako nastojite zatvoriti usta dok kišete, neće vam iskočiti oči, ali moglo bi vam nastradati grlo i puknuti neki mišići, barem se to dogodilo jednome nesretnome čovjeku koji ovaj savjet nije poslušao, piše IFLScience.

U izvješću o ovome slučaju u British Medical Journalu, liječnici opisuju incident u kojem je pacijentu puknulo grlo nakon što je nastojao prigušiti kihanje zatvarajući usta i začepivši nos.

Ozbiljne ozljede

Tridesetčetverogodišnji muškarac se pojavio na hitnoj nakon što mu je otekao vrat. Jedva je mogao govoriti, teško je gutao i osjećao je znatne bolove.

Dok su ga pregledavali liječnici su izvijestili da su čuli pucanje i zvukove koji su se širili od njegova vrata sve do rebara. To je bio siguran dokaz da su se mjehurići zraka uspjeli uvući u duboko tkivo i mišiće prsnog koša. To je tehnički poznato kao potkožni emfizem i pneumomedijastinum.

To se obično događa kada osoba doživi značajnu traumu prsnog koša, pri čemu zrak iz pluća ulazi u prsnu šupljinu. Zrak bude zarobljen ispod kože.

Opasno je zaustavljati kihanje

Zbog ozbiljne prirode ozljede i rizika duboke infekcije, muškarac je hospitaliziran. Sedam dana liječio se antibioticima dok se čekalo da oteklina splasne, a cijelo vrijeme hranjen je cjevčicom kroz nos.

“Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i zatvaranjem usta je opasan manevar i treba ga izbjegavati”, upozoravaju autori izvješća. “To može dovesti do brojnih komplikacija, zarobljenog zraka u prsnom košu, perforacije bubnjića pa čak i puknuća moždane aneurizme.”

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu