Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Neki stručnjaci misle da bi COVID-19 mogao biti bolest krvnih žila, tvrde da bi to objasnilo većinu simptoma

Četrdeset posto umrlih od COVID-19 povezano je s kardiovaskularnim komplikacijama

Blood Cells in a repeat pattern - Vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Stručnjaci su COVID-19 označili kao respiratornu bolest, ali ih je zbunjivala široka lepeza simptoma, od promjena na nožnim prstima do moždanog udara, javlja Yahoo News. Prema znanstvenicima koji su govorili za zdravstveni časopis Elemental, dosad je bez presedana da bi se respiratorna bolest mogla manifestirati izvan pluća.

Nova istraživanja ukazuju na to da bi COVID-19 zapravo mogla biti bolest krvnih žila što bi objasnilo sve simptome virusa. Najčešći simptomi bolesti su temperatura, kašalj i teško disanje. Ali postoji i cijeli niz drugih simptoma, kao probavne tegobe, krvi ugrušci, srčani udar, moždani udar, oticanje mozga i problemi s kožom.

Tko je onda u rizičnoj skupini?

Koronavirus možda cilja endotelne stanice koje oblažu krvne žile i pomažu zaštiti srce, sprječavaju zgrušavanje i osiguravaju nesmetani protok krvi. To bi moglo objasniti i zašto ljudi koji imaju povišeni krvni tlak, dijabetes i bolesti srca imaju i veći rizik od razvijanja težih simptoma bolesti jer sva ta njihova stanja utječu na endotelne stanice.

Četrdeset posto umrlih od COVID-19 povezano je s kardiovaskularnim komplikacijama i bolest počinje izgledati kao vaskularna infekcija, a manje kao samo respiratorna, kaže dr. Mandeep Mehra iz bostonske Brigham and Women’s Hospital. “Ako je COVID-19 vaskularna bolest, možda antivirusna terapija nije najbolje rješenje”, misli dr. Mehra.

Alternativna teorija je da zgrušavanje krvi i simptomi na drugim organima nastaju zbog upale u tijelu izazvane citokinskom olujom, odnosno pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Ipak, čini se da veličina problema s Covidom-19 nadilazi upale kakve se javljaju kod drugih respiratornih infekcija.

Postoje lijekovi koji bi mogli pomoći

Mehra je potvrdio i kako je u njegovoj bolnici u travnju broj plućnih embolija bio dva do tri puta veći nego u istom periodu godinu ranije. “Pokušavamo odgovoriti na pitanje je li to zbog toga što je u bolnici bilo više pacijenata na vrhuncu pandemije ili je rizik stvaranja ugrušaka veći.”

“Preliminarni podaci ukazuju na to da virus ima dodatni faktor rizika za stvaranje krvnih ugrušaka”, rekao je dr. Mehra. Ako je COVID-19 vaskularna bolest, postoje lijekovi koji mogu pomoći kod oštećenja endotelnih stanica.

U drugoj studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine koja je pregledala 9000 ljudi, pokazalo se da je upotreba statina i ACE inhibitora povezana s višim stopama preživljavanja. Najbolja bi terapija mogla biti lijek koji stabilizira vaskularni endotel”, kaže dr. Mehra i dodaje da grade drastično drugačiji koncept liječenja.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu