Neloša vijest za dijabetičare: studija tvrdi da im čaša crnog vina snižava kolesterol

Naravno, ključno je da se vino pije u umjerenim količinama

ZADNJA IZMJENA: srp 24, 2018
Foto: Getty Images/iStockphoto

Istraživanje koje su proveli znanstvenici na sveučilištu Ben Gurion u Negevu, sugerira da umjereno konzumiranje crnog vina pomaže dijabetičarima da poboljšaju vrijednosti kolesterola. Znanstvenici su u dvije grupe podijelili oko 200 pacijenata s dijabetesom tipa II.

Prva je pila svakodnevno, uz večernji obrok, čašu mineralne vode. Druga grupa uzimala je čašu crvenog ili bijelog vina. Svi su se pridržavali mediteranskog načina prehrane, bogate povrćem, ribom, voćem, integralnim žitaricama, orasima, maslinovim uljem i mahunarkama uz malo mesa, mlijeka i slatkiša.

Bijelo vino nije učinilo ništa korisno

Nakon dvije godine pokazalo se da su oni koji su pili crno vino smanjili kolesterol za 10 posto. Bijelo vino nije učinilo ništa korisno. “Antioksidansi i fitokemikalije koje se nalaze u hrani s tamnim nijansama crvene i ljubičaste boje mogu poboljšati kolesterol”, kažu izraelski znanstvenici.

Ali, prije toga, alkohol može utjecati na sniženje šećera na opasno nisku razinu osobito za pacijente na inzulinu ili inzulin-stimulirajućim lijekovima. Vino sadrži i šećere koji mogu znatno povisiti šećer u krvi nakon obroka i to svakao nije dobro za takve bolesnike. Ako ste dijabetičar ali i ako niste, alkohol pijte u malim količinama, jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce i uvijek uz jelo da bi držali šećer pod kontrolom, piše Prevention.

Eva Benedik
Telegram autor
1904 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program