Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Nije vam jasno zašto se nakon 8 sati sna svejedno budite strgani? Stručnjak donosi nekoliko razloga

Cilj je postići 3. li 4. stupanj sna, poznate kao dubok san ili delta spavanje

Sleepless Insomnia concept art. Tired man on the bed can not sleep. Stress male character. Inscription insomnia. Insomnious cartoon guy.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Dubok san je iznimno važan za naše zdravlje. Ako spavate i osam sati noću, ne znači da ulazite u duboke faze sna. Budite svjesni kako vaše tijelo reagira drugi dan kako biste prepoznali kvalitetu svog sna. Postoji puno faktora koji nas mogu spriječiti u postizanju dobrog i kvalitetnog sna. Srećom postoje znakovi na koje treba obratiti pozornost da niste ostvarili dubok san. Identificiranje ovih znakova može pomoći da napokon dobijete sna koliko vam treba.

U prvom redu, sigurno već znate, ne biste trebali spavati uz telefon. Plava svjetlost ekrana ometa ciklus spavanja. Dr. Michael J. Breus kojeg nazivaju doktor za spavanje, povezuje sedam čimbenika koji nas mogu spriječiti da uđemo u stupnjeve dubljeg sna. “Alkohol može izazvati pospanost, ali drži osobu izvan dubljih faza sna. Tu je kofein, pretopla soba, okretanje partnera u krevetu, rekreativne droge, lijekovi ili poremećaj spavanja”, kaže dr. Breus za Bustle.

Cilj nam je postići treći li četvrti stupanj sna, poznate kao dubok san ili delta spavanje koje čini 20 posto ukupnog vremena spavanja kod mlađih odraslih. Delta spavanje je najdublja razina NREM sna i obično se javlja u prvoj trećini noći. Ako to ne ostvarite, vjerojatno se sljedeći dan nećete sjajno osjećati. Evo kako ćete znati da ne postižete duboki san.

1. Fizički ste iscrpljeni

Kao odgovorna odrasla osoba otišli ste spavati u deset sati, probudili ste se u sedam i osjećate se kao da vam treba još sna. Ako vam je razina energije niska nakon punih osam sati sna, fizička iscrpljenost može značiti da ne ulazite u delta san. “Tijekom delta faze tijelo liječi sebe i vi doživljavate metaboličku i tkivnu regeneraciju, to je faza fizičkog obnavljanja”, kaže dr. Breus. Kada ostvarite dovoljno delta ili dubokog sna, osvježeni ste i spremni za novi dan pred vama. Ako ste preumorni da ustanete, vjerojatno niste duboko spavali.

2. Ne možete organizirati misli

Duboki san je imperativ za obnavljanje mentalne snage. Za ovo morate postići barem REM fazu sna. To je faza mentalnog obnavljanja. Kada dobijete dovoljno REM sna, mislite brže i kreativnije i bolje možete organizirati svoje misli. Ako se osjećate tromo poslije osam sati sna, možda niste ušli u REM fazu spavanja. Ako vam se to stalno događa, morali biste konzultirati liječnika.

3. Malo ste pukli

Sigurno su vam poznati oni dani kad više ne možete. To je vjerojatno zato što se um nije u potpunosti odmorio tijekom spavanja. Mentalna magla i nemogućnost fokusiranja mogu biti znaci da noću ne spavate duboko. Drugi znak je razdražljivost. Ako se osjećate drugačije, imate kratak fitilj, to može značiti da vam treba kvalitetniji san noću. Maknite telefon iz spavaće sobe.

4. Reakcije su vam spore

Neulazak u dubok san može biti opasan. Ako ne dobijete dovoljno dubokog sna, ne događa se REM faza spavanja. Bez te faze pamćenje vam je lošije, a reakcije usporene. Ako vam treba više vremena da bi reagirali, treba vam kvalitetniji san.

5. Imate poteškoće memorije

REM faza spavanja obnavlja memoriju i pomaže pravovremenoj reakciji, ako zaboravljate više nego što je normalno, možda ne ostvarujete dubok san po noći.

6. Osjećate da ćete se razboljeti

Ne radi se o količini nego o kvaliteti sna. Jedan od načina da saznate da ne ostvarujete dovoljno dubokog sna je, ako se stalno osjećate bolesno. Dubok san je iznimno važan za dobro funkcioniranje, popravljanje mišića i tkiva, jačanje imunološkog sustava i poticanje rasta i razvoja. Ako se osjećate bolesno, uvijek je dobro provjeriti s liječnikom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više