Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa
Uživo na Telegramu
Koronavirus
Ažurirano prije 20 minuta
Slučajevi
916.595 (+134.230)
U Hrvatskoj 963 slučaja
Oporavci
181.251 (+16.685)
U Hrvatskoj 73 oporavka
Preminulih
46.233 (+8.651)
U Hrvatskoj 6 smrti
22.03.
01.04.
254
315
382
442
495
586
657
713
790
963

Njemački znanstvenici skupili su podatke; otkrivaju koliko koronavirus može preživjeti na raznim površinama

Koronavirusi mogu ostati zarazni na neživim površinama pri sobnoj temperaturi 9 dana

ZADNJA IZMJENA: velj 18, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Novi koronavirus, sada poznat službeno kao COVID-19, proširio se iz Kine u 23 druge zemlje. Kako je ova verzija koronavirusa posve nova, znanstvenici se trude razumjeti kako treba liječiti infekciju i kako osigurati da se virus ne širi dalje. Za virus COVID-19 ne postoje specifični tretmani i puno stručnjaka se fokusira na prevenciju.

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Greifswald i Ruhr-Universität Bochum, u Njemačkoj, nedavno su prikupili informacije iz 22 studije o koronavirusu. Njihov rad nam pomaže da shvatimo koliko dugo koronavirusi ostaju na površinama i kako ih možemo uništiti, piše MNT.

U određenim uvjetima, verzije virusa mogu preživjeti 28 dana

Rad je objavljen u časopisu The Journal of Hospital Infection i fokusira se na teški akutni respiratorni sindrom SARS i respiratorni sindrom Bliskog Istoka, MERS. Rad isto tako izvlači podatke iz studija koje su istraživale veterinarske koronaviruse kao transmisivni gastroenteritis TGEV, mišji hepatitis i pseći koronavirus. Rad je u prvome dijelu fokusiran na to koliko dugo koronavirusi mogu ostati na površinama, poput stolova, ručki na vratima. Autori pokazuju da ljudski koronavirusi mogu ostati zarazni od 2 sata do 9 dana.

Na temperaturama od 4 stupnja Celzijusa, neke verzije virusa mogu preživjeti 28 dana. Na višim temperaturama od 30 do 40 stupnjeva Celzijusa koronavirusi ostaju kraće vrijeme. Na sobnoj temperaturi, koronavirus, odgovoran za običnu prehladu, zadržao se znatno duže pri količini vlage od 50 posto nego kod vlage od 30 posto.

Što je viša temperatura, to virus kraće živi

Općenito, autori zaključuju, da koronavirusi mogu ostati zarazni na neživim površinama pri sobnoj temperaturi, 9 dana. Pri temperaturi višoj od 30 stupnjeva, žive kraće. Veterinarski koronavirusi ostaju 28 dana. U literaturi o postojanosti koronavirusa na različitim površinama rezultati su različiti. MERS se na čeličnoj površini zadržao 48 sati na 20 stupnjeva. A na sličnoj temperaturi TGEV je preživio 28 dana.

Jedna vrsta SARS-a je na papirnatoj površini preživjela 4-5 dana, a druga samo 3 sata. Drugi dio rada odnosi se na najbolje načine inaktivacije koronavirusa. Zaključuju da vodikov peroksid, etanol i natrijev hipoklorit (izbjeljivač) brzo i uspješno inaktiviraju koronaviruse. Koncentracija vodikovog peroksida od 0.5 posto ima vrijeme inkubacije od 1 minute. Isto tako, dezinfekcija površine natrijevim hipokloritom od 0.1 posto ili etanolom značajno smanjuje zaraznost poslije jedne minute.

Aktualni antiseptik nije učinkovit

Aktualni antiseptik koji ljudi koriste, klorheksidin diglukonat, bio je neučinkovit. Autori pišu da je posebno kritično pranje ruku. Objašnjavaju da je na Tajvanu postavljanje stanica za pranje ruku na odjelu za hitne slučajeve bila jedina mjera kontrole infekcije povezane sa SARS-om.

Iako studije rezimirane u ovom pregledu nisu istražile konkretno COVID-19, znanstvenici vjeruju da su rezultati relevantni i za ovaj najnoviji koronavirus. Čini se da su svi ljudski koronavirusi podložni istim kemijskim agensima.

Eva Benedik
Telegram autor
1754 članka Više o autoru
Više s weba