Nova istraživanja: uzimanje dodataka vitamina D može pomoći u smanjivanju rizika od srčanog udara

Jednostavne mjere poput zdrave prehrane i izlaganja suncu, trebale bi biti dovoljne za većinu ljudi

Vitamin sunca, odnosno D vitamin, bitan je za mnoge tjelesne funkcije. Najnovija istraživanja pokazuju da uzimanje dodataka D vitamina može smanjiti rizik srčanog udara kod starijih osoba, piše Prevention.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, proučavala je mijenja li dopuna mjesečnih doza D vitamina učestalost velikih kardiovaskularnih događaja, poput srčanog i moždanog udara. Studija je trajala šest godina, uključivši preko 21 tisuću sudionika .

Polovica sudionika uzimala je jednu kapsulu od 60.000 jedinica D vitamina , a druga polovica placebo. Tijekom trajanja studije, oko 6 posto sudionika doživjelo je veliki kardiovaskularni doživljaj u skupini koja je primala D vitamin, devet posto manje nego u placebo skupini. Srčanih udara bilo je 19 posto manje, ali razlike u stopi moždanih udara nije bilo.

Ključna uloga u zdravlju srca

Znanstvenici su zaključili da uzimanje nadomjestka D vitamina može smanjiti učestalost velikih kardiovaskularnih događaja, ali je razlika mala i neznačajna. Ipak, ovi bi nalazi mogli dovesti do daljnje procjene uloge suplementacije D vitaminom osobito kod rizičnih skupina, napominju autori.

Poznato je da vitamin D neophodan za normalno funkcioniranje organizma: ima ključnu ulogu u zdravlju srca, regulaciji krvnog tlaka i metabolizma kalcija, kao i u smanjenju upale, oksidativnog stresa i krutosti arterija.

Istraživanja su pokazala da ljudi s višom razinom D vitamina imaju manju učestalost kardiovaskularnih bolesti, ali malo je visokokvalitetnih dokaza koji upućuju na to da bilo koji od vitamina koji su do danas proučavani ima značajan učinak .

Opasnost od bubrežnih kamenaca

Jedan od najboljih načina da osigurate da vam tijelo ima dovoljno D vitamina je odgovarajuća izloženost kože suncu koja sintetizira potreban oblik vitamina. A što se tiče hrane bogate D vitaminom, dobri izvori su masna riba i plodovi mora. Ta hrana sadrži ii visoke razine omega 3 masnih kiselina, zdravih za srce. Kravlje mlijeko, jogurt i drugi mliječni proizvodi te tofu dobri su izvori D vitamina.

Umjesto uzimanja nadomjestka D vitamina, za one koji žele biti sigurni da zadovoljavaju dnevne potrebe, vjerojatno je dovoljan multivitaminski dodatak, a visoke doze treba uzimati samo ako ih prepiše liječnik. Prekomjerna suplementacija D vitaminom može stvoriti bubrežne kamence, moguću vaskularnu kalcifikaciju, te akutne učinke kao mučninu, povraćanje i slabost mišića.

Iako su multivitamini dobar način osiguravanja dnevnog unosa potrebnih vitamina i hranjivih tvari, jednostavne mjere poput zdrave prehrane i izlaganja suncu, trebale bi biti dovoljne za većinu ljudi.