Život

Nova studija tvrdi da 82 posto pacijenata hospitaliziranih s koronom ima manjak D vitamina

Doduše, iz studije se ne može zaključiti da nedostatak D vitamina povećava šanse za hospitalizaciju

Senior male patient resting in hospital. Old man lying in a hospital bed. Vector Illustration.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Znanstvenici iz Španjolske otkrili su da 82 posto pacijenata hospitaliziranih s Covid-19 ima manjak D vitamina, piše u jučer objavljenoj studiji, a prenosi Forbes. Studija je objavljena u The Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism.

Valja naglasiti da su zaključci ove studije korelativni, a ne uzročni, znači iz studije se ne može zaključiti da je nedostatak D vitamina izravno odgovoran za veće šanse za hospitalizaciju.

Blagotvoran učinak na imunitet

D vitamin je neophodan za zdravlje kostiju ali se smatra da ima blagotvorne učinke na imunološki sustav, uz neke dokaze da dovoljan unos D vitamina može pružiti određenu zaštitu protiv infekcija dišnih putova. Može se prirodno proizvesti izlaganjem sunčevoj svjetlosti, a nalazi se u nekim namirnicama, kao u masnoj ribi, jajima, obogaćenom mlijeku.

Prošlog mjeseca je i studija znanstvenika iz Bostona otkrila da pacijenti stariji od 40 godina imaju 50 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od infekcije ako imaju dovoljno D vitamina.

Višak može biti štetan

Španjolsko istraživanje nije uspjelo zaključiti da postoji veza između nedostatka D vitamina i težine bolesti. Znači, podaci o koristi D vitamina u odnosu na Covid-19 su još uvijek neuvjerljivi.

Važno je napomenuti da ne trebaju svi početi uzimati D vitamin, višak D vitamina može biti štetan, a može i komunicirati s određenim lijekovima. Za svaku planiranu konzumaciju, pitajte svoga liječnika.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu