Nova studija tvrdi: manja djeca koja imaju pse imaju bolje socijalne i emocionalne vještine

Djeca koja su se igrala sa psima barem tri puta tjedno, 74 posto vjerojatnije će se ponašati prosocijalno

ZADNJA IZMJENA: srp 9, 2020
Foto: AFP

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, a prema novim istraživanjima, psi mogu podučiti djecu kako da razviju vlastita prijateljstva. Studija objavljena u časopisu Pediatric Research otkrila je da manja djeca koja imaju pse kao kućne ljubimce, imaju bolje socijalne i emocionalne vještine, piše MBG.

Studiju su proveli znanstvenici sa sveučilišta Western Australia, obuhvatila je preko 1600 kućanstava, s djecom u dobi od dvije do pet godina. Njih 686 imalo je psa. Djeca koja su imala pse 23 posto manje vjerojatno su se morala boriti sa svojim emocijama i socijalnom interakcijom nego djeca bez pasa. Uz to, djeca koja su se barem jednom tjedno pridružila svoji obiteljima u šetnji psa imaju 36 posto manju vjerojatnost da će imati socijalne ili emocionalne probleme.

Jasna veza između pasa i djetetovog socijalnog i emocionalnog razvoja

Djeca koja su se igrala sa psima barem tri puta tjedno, 74 posto vjerojatnije će se ponašati prosocijalno i lakše će, na primjer, dijeliti stvari. Iako se čini da postoji jasna veza između pasa i djetetovog socijalnog i emocionalnog razvoja, znanstvenici nisu mogli utvrditi točno zašto.

“Naša otkrića ukazuju na to da vlasništvo psa može koristiti dječjem razvoju, što više vremena dijete provede sa svojim psom, šetajući ili igrajući se, to će mu povezanost biti veća. Ta veza može blagotvorno utjecati na socijalno-emocionalni razvoj djeteta”, kažu autori studije. Za roditelje ovo znači da bi trebali razmotriti djetetovu želju za psom, posebno za djecu koja su jedinci ili su stidljiva. Ako nemate djecu, imajte na umu da pas povoljno utječe i na zdravlje odraslih.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program