Novo istraživanje otkrilo je da razina antitijela na koronavirus brzo opadnu nakon što se povuku simptomi

To stvara maleni problem kod liječenja krvnom plazmom oporavljenih pacijenata

ZADNJA IZMJENA: lis 17, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

U nedostatku odobrenih tretmana za Covid-19 neke su bolnice pacijente koji su imali ozbiljne simptome, liječile krvnom plazmom oporavljenih pacijenata. Krv oporavljenih bolesnika ima antitijela koja djeluju protiv koronavirusa. Iako se transfuzija plazme još nije pokazala korisnom u randomiziranim ispitivanjima, neke malene studije sugeriraju da bi mogla ublažiti težinu bolesti i skratiti vrijeme hospitalizacije.

Ova tjedan u mBio, časopisu Američkog društva za mikrobiologiju, znanstvenici iz Kanade sa sveučilišta u Montrealu, otkrivaju da razina protutijela u krvi pacijenata s Covid-19 brzo opada nakon što je organizam očistio virus, a simptomi nestali. Ako se na koncu pokaže da plazma rekonvalescenata ima očitu korist treba je prikupiti tijekom određenog razdoblja, zaključuju autori.

Koliko dugo plazma neutralizira virus?

Pacijenti koji se oporavljaju ne mogu donirati krv najmanje 14 dana nakon smirivanja simptoma da bi tijelu dali vremena da očisti virusne čestice. S obzirom na to, vremenski okvir za doniranje plazme mogao bi biti samo dva tjedna.

Prethodne studije sugeriraju da protutijela vrhunac dosežu 2-3 tjedna nakon pojave simptoma. Sposobnost plazme da neutralizira virus značajno se smanjuje između 3 do 6 tjedana nakon pojave simptoma prenosi SciTechDaily. Kako padaju razine antitijela tako pada i njihova sposobnost da neutraliziraju virus.

Eva Benedik
Telegram autor
1999 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program