Život

Novi južnoafrički soj koronavirusa, izgleda, može umanjiti učinkovitost cjepiva

Novi soj je zarazniji i, čini se, otporniji

Illustration, draw on chalkboard of a view of Corona virus under microscope, virus and producing vaccine. Corona virus outbreaking
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Nova mutacija koronavirusa otkrivena u Južnoj Africi može izbjeći protutijela koja je napadaju kod liječenja krvnom plazmom oporavljenih pacijenata, a može i smanjiti učinkovitost trenutnih cjepiva, kazali su znanstvenici u srijedu, a prenosi Reuters.

Tim znanstvenika s tri južnoafrička sveučilišta napisao je rad objavljen u časopisu bioRxiv, u kojem kažu da mutacija koronavirusa označena 501Y.V2, koju su identificirali južnoafrički stručnjaci za genomiku krajem prošle godine u zaljevu Nelson Mandela, pokazuje sposobnost da izbjegne tri klase terapijski relevantnih monoklonskih antitijela.

Novi soj je zarazniji

Novi soj je problematičan: “Mutacija pokazuje značajan ili potpun bijeg od neutralizirajućih antitijela iz plazme rekonvalescenata”, pišu znanstvenici ističući mogućnost ponovne infekcije i nagovještavaju smanjenu učinkovitost sadašnjih cjepiva na bazi spike proteina.

Mutacija 501Y.V2 zaraznija je od prethodnih i već se proširila u najmanje 20 zemalja otkako je prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji krajem prosinca.

Ne zna se hoće li cjepiva djelovati

Nova mutacija je glavni pokretač drugog vala infekcije u Južnoj Africi. Krvna plazma rekonvalescenata nije se pokazala učinkovitom kada se daje teškim bolesnicima koji trebaju intenzivnu njegu, ali je u nekoliko zemalja odobrena kao hitna mjera.

U članku se navodi kako ostaje za vidjeti koliko su trenutna cjepiva učinkovita protiv 501Y.V2 što je moguće jedino velikim kliničkim ispitivanjima koja će biti dizajnirana za borbu protiv evoluirajuće prijetnje.

Nastavite čitati