Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Novo otkriće o tome kako naše tijelo prerađuje šećer moglo bi pomoći kod liječenja srčanih bolesti i dijabetesa

Znajući kako tijelo stvara šećerne alkohole otvara se cijeli niz novih mogućnosti liječenja

ZADNJA IZMJENA: lis 12, 2019

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell otkrili su ključni korak u načinu na koji ljudsko tijelo metabolizira šećer, a to bi moglo dovesti do boljeg liječenja i prevencije srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa II.

Martha S.Field, docentica prehrambenih znanosti na Cornellu, detaljnije je karakterizirala ljudski metabolički put identificirajući dva enzima koji pretvaraju šećernu eritrozu u šećerni alkohol eritritol. Ta je reakcija posljednji korak pretvorbe glukoze u eritritol u ljudskom metabolizmu.

Niz novih mogućnosti liječenja

“Vaša normalna prehrana sadrži voće, povrće i mahunarke i neminovno ćete unositi šećerne alkohole”, kazala je Field. A znajući kako tijelo stvara šećerne alkohole otvara se cijeli niz novih mogućnosti liječenja i prevencije srčanih bolesti i dijabetesa tipa II.

Prijašnja istraživanja pokazala su da su povišene razine eritritola u krvnoj plazmi povezane s većom pohranom masti i debljanjem, pa eritritol služi kao biomarker za debljanje, moguće srčane bolesti i dijabetes.

“Javlja se pitanje, jesu li povišene razine eritritola u plazmi uzročni faktor povećanja tjelesne težine i, ako je tako, može li ovaj novootkriveni metabolizam biti put prema intervenciji u borbi protiv pretilosti?”, kaže Field , a prenosi Eurekalert.

Eva Benedik
Telegram autor
1594 članka Više o autoru
Više s weba