Život

Ovako su, suludo, stanari u Petrovoj riješili odvod vode s krova. Čuli smo se s predstavnikom zgrade

Žlijeb se spušta po fasadi, pa preko dvorišta i ograde, ravno na Petrovu

03.12.2020., Zagreb - Petrova 32. Neobicno postavljen zlijeb na zgradi u Petrovoj ulici. Zlijeb koji krece u nekoliko neobicnih smjerova sa vrha zgrade nastavlje se preko prolaza te je montiran na ogradu sa ulicne strane. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Facebookom se danas širi jedna neobična fotografija snimljena u Zagrebu. Nastala je u Petrovoj ulici, gdje su se stanari zgrade na broju 32 odlučili na nesvakidašnje rješenje za odvod kišnice s krova.

Kao što možete vidjeti iz priloženih fotografija, limene cijevi postavljene su uz fasadu, pa preko kamene ograde, ravno na ulicu. Naravno, Zagrepčani nisu sretni. Komentari su razni.

“Oborinska voda ne se smije odvoditi u kanalizaciju i onda vrli građevinari ovako rješavaju probleme”, “Umjetnička instalacija…”, “To su radili Pat i Mat, poznam im stil”, pišu neki.

Zagrepčane su malo šokirale ovako postavljene cijevi Sanjin Strukic/PIXSELL

Predstavnik stanara: ‘To je privremeno’

Ipak, među komentarima ubrzo se javio predstavnik suvlasnika spomenute zgrade koji je, u razgovoru za Telegram, zamolio da ostane anoniman. Kako tvrdi, to je privremeno rješenje nakon što su hitno morali sanirati krov jer su ga oštetili dimnjaci srušeni u potresu.

Žlijeb ide ravno na Petrovu Sanjin Strukic/PIXSELL

“Nakon što smo razložili sve moguće opcije, jednostavno drugog načina nije bilo. Betonski je predvrt koji nema nikakve odvode i već sada imamo problema s poplavom podrumskih stanova jer voda ulazi unutra”, govori nam predstavnik i dodaje:

“Ja sam s izvođačima i nadzorom razgovarao što napraviti i rekli su da hitno treba napraviti projekt odvodnje, ali tu imamo, pak, problem s Vodovodom i odvodnjom u Zagrebu koji često puta ne dozvoljavaju da se kuća spaja na dvije strane na odvod. Tu nam predstoji borba s njima, ali to moramo riješiti”.

Predstavnik suvlasnika tvrdi da je ovo samo privremeno rješenje Sanjin Strukic/PIXSELL

‘Ja sam i sam ostao užasnut time kako to izgleda’

Uvjerava nas da je ovo samo privremeno rješenje i da nikome, pa ni njemu, nije bila želja da se to tako izvede. “Ja sam i sam ostao zgrožen i užasnut time kako to izgleda, ali sam svjestan da u ovom trenutku nema drugog rješenja. Ljudi su na fejsu reagirali na prvu, ali ne znaju pozadinu priče i da je izbor bio ili da potopimo pola kuće ili da privremeno izgleda ovako kako izgleda”.

Kako nam objašnjava, vertikale na koje je odvod prije bio spojen, stare su i stanovi su im bili poplavljeni kad god je padala jača kiša. “Morali bismo razvaliti cijelu kuću da se to sanira, a struka ne dozvoljava da se oborinske vode spajaju na kanalizaciju u zgradi”.

Svako malo netko stane i slika Sanjin Strukic/PIXSELL

Podrumski stan kojem prijeti poplava

Kaže, razmatrali su i druge opcije, no ni jedna nije bila izvediva. “Htjeli su prvo to rješiti tako da se provuče kroz ogradu, ali nije bilo izvedivo. Ograda je preuska i izvođač je rekao da to ne može napraviti, a da se mora izvući van jer će nas potopiti. Dolje imamo stambeni prostor u podrumu i čovjek nam je već prijetio da će nas tužiti ako vodu spustimo u taj predvrt”.

Sve bi bilo lakše da je u predvrtu zemlja, ali nije. Nada se da će uskoro uspjeti sve riješiti i da ovo privremeno rješenje neće dugo stajati na zgradi. “Ali znate kako je to s našom papirologijom. Ne dozvoljavaju vam rješenje koje predložite, ali ne nude ni drugo. Za sve koji se brinu zbog zaleđivanja vode iz odvoda, ja ću osobno brinuti da se to ne dogodi i posipavat ću solju ulicu”, zaključio je.

Nije postojala druga opcija Sanjin Strukic/PIXSELL

Nastavite čitati