Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Ovih 11 književnika imali su prilično tipične poslove prije nego su napisali slavna djela koja danas svi znamo

Veliki pisci radili su razne slabo plaćene poslove prije slave

Joyce tijekom pregovora s izdavačima
FOTO: Wikimedia

Da bi ostvarili svoj san i postali veliki pisci, mnoga poznata imena iz književnosti radila su raznorazne poslove. Neki od njih radili su fizičke poslove, a neki uredske, ali iskustvo koje su stekli za neke od njih bilo je dosta inspirativno za pisnje.

Na stranici Unplag.com sastavili su je ilistu velikih pisaca i njihov poslova koje su radili prije nego su postali poznatii ističući kako, zaista, nitko nije rođen kao spisateljski genij.

Poslovi izdvojenih pisaca su bili u najvećem broju slučajeva slabo plaćeni, a neki su morali raditi na više mjesta kako bi zaradili novac za život. Evo čime su se bavili.

1. James Joyce

Joyce tijekom pregovora s izdavačima
Joyce tijekom pregovora s izdavačima Wikimedia

Autor ‘Uliksa’, James Joyce, tijekom svog života bio je orijentiran na glazbu pa se između ostalog bavio skladanjem, sviranjem gitare i klavira te pjevanjem.

2. Chuck Palahniuk

Palahniukmic
Osim što je talentiran za pisanje, ima dara i za popravljanje automobila Manjel/Flickr

Američki književnik i novinar Chuck Palahniuk autor je ‘Kluba boraca’ koji je dobio svoju filmsku ekranizaciju. Palahniuk je također radio kao perač posuđa, dostavljač na biciklu i kao mehaničar.

3. William Faulkner

Portret snimljen 1954. godine
Portret snimljen 1954. godine Carl Van Vechten /Library of Congress

Prije nego li je Faulkner postao pisac i dobitnik Nobelove nagrade on je radio kao poštar na Sveučilištu Mississippi.

4. Ken Kesey

Treći s lijeva na desno
Treći s lijeva na desno Alderman Library, University of Virginia

Kenneth Elton Kesey je američki pisac najpoznatiji po svom romanu ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’. Mnogi su smatrali da je on bio kontrakulturna ikona koja je predstavljala poveznicu između Beat generacije (autora pod utjecajem američke kulture u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata) i hipija. Kesey je ujedno radio kao volonter u istraživanjima CIA-a i kao domar u mentalnoj bolnici.

5. Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut snimljen 1972. godine
Kurt Vonnegut snimljen 1972. godine Wikimedia

Tijekom svoje 50-godišnje karijere, Kurt Vonnegut je objavio četrnaest romana, tri zbirke priča, pet predstava i pet djela u kojima nema elemenata fikcije. Osim toga on je bio prodavač auta za švedsku automobilsku tvrtku Saab.

6. Stephen King

king2

Knjige Stephena Kinga prodane su u više od 350 milijuna primjerka, njegova najpoznatija djela vezana su uz horore i znanstvenu fantastiku, a mnoga od njih dobivaju televizijske i filmske inačice. Prije nego je postao jedan od najistaknutijih književnika King je radio kao domar u školi.

7. J. D. Salinger

Salinger tijekom rata
Salinger je radio i na kruzeru Screenshot

Američki pisac Jerome David Salinger, autor popularnog ‘Lovca u žitu’, prije nego što je postao jedan od značajnijih pisaca radio je kao upravitelj zabavnog programa na švedskom kruzeru.

8. Harper Lee

Harper_Lee_Medal
Radila u aviokompaniji Eric Draper/Predsjednički ured SAD-a

Spisateljica i dobitnica Pulitzerove nagrade za djelo “Ubiti pticu rugalicu”, Harper Lee, nekada je radila na odjelu rezervacije avionskih karata za Eastern Air Lines u New Yorku.

9. F. Scott Fitzgerald

fitzgerald
Prvo je pisao slogane Wikimedia

Nakon što je prvo radio u markentinškoj agenciji i pisao slogane za plakate na tramvajima, Fitzgerald se posvetio spisateljskoj karijeri.

10. Jack London

Uglavnom se bavio krivolovom
Uglavnom se bavio krivolovom Wikimedia

Prije nastanka djela ‘Bijeli očnjak’, London je bio posvećen kopanju zlata, ribolovu, a također se bavio i krivolovom školjki.

11. Charles Dickens

dickens
Vrlo mlad je počeo raditi u tvornici Heritage Auction Gallery

Charles Dickens bio je jedan od najvećih i najznačajnijih pisaca viktorijanske ere. Dva dana nakon svog dvanaestog rođendana Dickens je počeo raditi u tvornici koja je proizvodila kreme za laštenje cipela.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više