Ovo je najskuplji restoran u Britaniji. Jelo vam bira chef, svaki slijed ima jedan zalogaj, i to platite 490 eura

Ljudi kažu da će vam se nakon večere u ovom restoranu promijeniti mišljenje o sushiju

FOTO: Screenshot / Instagram

Sushi Kanesaka na glasu je kao najskuplji restoran u Velikoj Britaniji. U ovom restoranu, otvorenom prošlog ljeta u Londonu, za cijenu od 420 funti ili 490 eura po osobi možete probati večeru od 18 sljedova. Trik je u tome da ništa na meniju ne možete sami birati, već je sve izbor chefa, a svako jelo sastoji se od samo jednog zalogaja.

The Telegraph ovaj restoran opisuje kao ”nevjerojatno skup, predivno miran omakase restoran s devet sjedećih mjesta”. Portal Good Food Guide piše da je to ”trenutno nedvojbeno najkvalitetnije sushi iskustvo dostupno u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Prošlog je tjedna vlasnik restorana i kuhar Shinji Kanesaka svratio posjetiti ispostavu u Londonu, što nije lak zadatak, budući da je zbog toga morao zatvoriti svoj restoran u Tokiju, koji se također zove Sushi Kanesaka. Na večeri mu se pridružila novinarka Telegrapha Tessa Allingham koja je isprobala famozni meni.

Svaki slijed je jedan zalogaj

Slijed počinje nigirijem. ”Jelovnik nikada nije isti. Ako se ne jede tuna, skuša ili lignja, na tanjuru se može naći raža ili kirnja. Omjeri na svakom tanjuru su precizni i imaju tanke slojeve umaka od soje, mrvice ribanog yuzua i svježeg wasabija”, opisuje novinarka tradicionalni stil sushija.

Zatim gosti dobivaju sake poslužen u ručno rezanoj čaši iz izložbene kutije. U njoj se nalazi i chawanmushi, odnosno krema od jaja, s kornvalskim rakovima i jakobovom kapicom te rolada od jegulje na žaru puna umamija, sa slatkom marinadom od soje i mirina te osvježavajućim krastavcem.

Sljedeća na meniju je wagyu govedina na žaru poslužena sa samo prstohvatom morske soli i mrvicom wasabija. ”Sve su ovo samo pojedinačni zalogaji, ali zasitni su. Miso juha je ukusna, ali ništa više od toga, dok je negitoro maki rolada (kockice masne tunjevine s mladim lukom) nezgodno velika za jedan zalogaj”, neke su od bilješki novinarke iz najskupljeg restorana u Velikoj Britaniji.

‘Sushi više nikada neće biti isti’

Večera završava voćem. Jagode su zimska kultura u Japanu, no u Londonu su u ovom restoranu u ponudi i u veljači. Uz jagode je servirana mošusna dinja.

Novinarka je posjet luksuznom restoranu sumirala riječima: ”Sinulo mi je na jelu broj šest, zalogaju lagano zakiseljene riže prelivene yari-ikom (lignjom) i biserima beluga kavijara, i nekoliko minuta kasnije na jelu broj devet, kod svilenkastog okusa plavoperajne tune, da sushi kakav sam nekoć poznavala i voljela pojesti na brzaka za ručak, nikada neće biti isti”.

Inače, Kanesaka-san (52) radi u kuhinjama od svoje 18. godine. Njegov vodeći restoran u Tokiju ima dvije Michelinove zvjezdice. “Učenje je svakodnevno, konstantno. Svaki novi dan mora biti najbolja verzija. Nikada ne bih trebao gledati unatrag i osjećati da je najbolji dan bio u prošlosti”, strog je prema sebi Kanesaka kojemu je cilj napredovati do treće zvjezdice, Michelinova najrjeđa priznanja.