Profesorica psihologije kroz ova 4 razloga objašnjava zašto nam toliko dijeta uporno ne uspijeva

Mnoge studije su pokazale da bjesomučno limitiranje kalorija ne vodi nikamo

FOTO: Flickr

Da li vam zvuči poznato? Krenuli ste na dijetu, skinuli koju kilu i nakon nekog vremena neprimjetno opet počeli jesti na isti način i dobili sve natrag, možda i malo više. Kako prestati biti na dijeti, izgubiti i zadržati težinu?

Charlotte Markey, profesorica psihologije sa Rutgers sveučilišta u Camdenu koja istražuje prehranu i dijete već više od 15 godina, savjetuje puno prilagođeniji pristup. Ona kaže da puno dokaza pokazuje da dijeta ne obećava da će postignuta kilaža i potrajati.

Ona se osvrće na dijete koje uključuju jedenje manjih porcija, strogo limitiranih kalorija ili eliminiranja cijele grupe namirnica kao što su ugljikohidrati. Ovakve dijete su osuđene na propast jer ih se vrlo teško pridržavati. Evo nekoliko razloga neuspješnosti dijeta prema profesorici Markey.

1. Dijeta može pridonijeti dobijanju kilograma

vaga34
Često nakon dijete brzo vratimo kilograme

Analiza rađena 2013. godine pokazuje da je 15 od 20 studija rađenih na osobama koje nisu pretile, dovelo u konačnici do dobijanja na težini.

2. Prekidanje dijete može dovesti do prekomjernog jedenja

I don't think it will fit
Svi često pokleknemo George Bremer

Prestajanje konzumacije neke hrane može učiniti da se osjećamo lišeni nečega pa mnogi od nas prestaju sa dijetom uz pomisao, a kvragu sve. Počinjemo jesti jer smo ionako prekršili dijetni režim. Studija iz 2010. pokazuje ovaj učinak pa oni koji su dijetu prekršili komadom pizze pojeli su nakon toga više slatkoga nego oni koji nisu na dijeti, a uzeli su istu količinu pizze.

3. Ako eliminiramo neku hranu željet ćemo je još i više

slatkic
Nije dobro odreći se omiljene hrane flickr

Pokušaj da se ne jede određena hrana može učiniti da ljudi o njoj više misle i jedu je više, sudeći prema nekim studijama. Mada zvuči čudno ali ako sebi dozvolite da povremeno jedete tabu hranu, to može dovesti do većega gubitka težine na dugi rok nego ako ste je u potpunosti ukinuli.

U studiji iz 2012. godine na 193 pretile osobe, pola ih je jelo doručak sa malo kalorija a druga polovica sa normalnim brojem kalorija koji je uključivao i desert. Poslije četiri mjeseca, osobe u obje grupe izgubile su 13,6 kg ali u slijedeća četiri mjeseca oni koji su jeli niskokalorični doručak, dobili su natrag 11,3 kile dok je grupa koja je jela normalni doručak sa desertom izgubila dodatnih 6,8kg.

4. Biti na dijeti je stresno

tugica
Samo razmišljanje o dijeti iscrpljuje flickr

Trošenje puno energije na to što će se jesti, a što izbjegavati, mentalno iscrpljuje. Studije pokazuju da oni na dijeti teže uče nove stvari, teže rješavaju probleme i teže se kontroliraju. Razina kortizola, hormona stresa se povećava. Ali ako dijeta nije najbolji način gubljenja kila, što je?

Odgovor je da treba načiniti male promjene u prehrani i njih se treba držati. Da bi izgubili na težini i da to traje, bolje je da bude što jednostavnije. Puno istraživanja podržava tu ideju, postepene promjene u načinu prehrane koje usvajamo polagano i kojih se uvijek držimo, najbolji su način gubljenja kila i održavanja postignute težine.