Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Ovogodišnja matura pretvara se u fijasko; učenici koji su varali na hrvatskom, prepisivali su i matematiku

Ministarstvo obrazovanja naložilo je da prepisivači dobiju drugu priliku i odmah na ljetnom roku ponavljaju ispite

Nakon što je Telegram jučer prvi objavio priču o šestero gospićkih maturanata kojima je poništen ispit iz matematike na ovogodišnjoj državnoj maturi zbog sumnje da su varali, otkriven je novi slučaj prepisivanja na matematici. Ovoga puta radi se o učenicima jedne zagrebačke srednje škole, javlja Srednja.hr. Priča je još dubioznija jer se radi o 18 učenika za koje je utvrđeno da su na ovogodišnjoj maturi već jednom varali, i to na esejskom ispitu iz hrvatskoga jezika, a uz ovih 18, još je dodatnih dvoje iz iste škole varalo samo na matematici.

U oba slučaja (i hrvatski i matematika) maturantima prepisivačima ispiti su poništeni, ali im je omogućeno ponovno pisanje ispita u istom, ljetnom roku mature. Iz NCVVO-a su Telegramu pojasnili o čemu se točno radi:

“Nakon što je utvrđeno kako eseji pristupnika sadržavaju velike podudarnosti u sadržaju, jezičnim formulacijama i specifičnim informacijama, te je ponovljen esej iz hrvatskog jezika, polaznici su prilikom pisanja matematike B razine iznova postupili suprotno svim pravilima”. Kažu nam i kako su opetovano prepisivanje ocijenili velikim propustom te dovođenjem u pitanje zakonitosti provedbe ispita državne mature.

Na ispitu utvrđeni i različiti rukopisi

Međutim, u petak 10. srpnja od Ministarstva obrazovanja zaprimili su dopis kojim se “nalaže žurna organizacija poništenog ispita iz matematike za učenike zagrebačke srednje škole kojima je ispit poništen, te uputa da se troškovi naplate školi koja je odgovorna za propust”. Osim toga, iz Ministarstva kojem je još uvijek na čelu Blaženka Divjak, NCVVO-u su dali uputu da jednako tako postupi i u slučaju poništenja ispita u drugim školama.

Danas, tako, od 9 sati ispite iz matematike ponavljaju i gospićki maturanti uhvaćeni u prepisivanju i 20 učenika zagrebačke srednje škole koji su prepisivali i esej iz hrvatskog jezika. Iz NCVVO-a su za Srednja.hr pojasnili što su točno utvrdili kod prepisivanja 18 zagrebačkih učenika na matematici.

“Utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90 posto”, objasnili su i dodatno, eksplicitno ponovili da se radi o istih 18 pristupnika kojima je poništen i ponovljen esej iz hrvatskog jezika.

Prepisivačima masovno druga prilika

Kolegama sa Srednja.hr iz NCVVO-a nisu otkrili o kojoj se točno zagrebačkoj gimnaziji radi, pozivajući se na Opću uredbu o zaštiti podataka. Ovakav je pristup NCVVO-a svakako neobičan, s obzirom na to da su jučer medijima jasno komunicirali o prepisivačima iz Gimnazije Gospić, ne ustručavajući se jasno govoriti o kojoj je školi riječ.

Iz NCVVO-a od jučer ponavljaju da se već godinama zalažu za izmjenu Pravilnika o polaganju državne mature, kao i za strože, nedvojbene mjere za utvrđene nepravilnosti profesora i učenika, odnosno svih sudionika uključujući i odgovornost ravnatelja škola za koje također nisu propisane sankcije.

Iz NCVVO-a nam kažu i da je u slučaju srednje škole iz Zagreba i sankcija za nedozvoljeno ponašanje ključan problem u tumačenju trenutnog Pravilnika o polaganju državne mature. NCVVO je htio zauzeti stroži stav prilikom sankcioniranja prijestupnika, pozivajući se na članak 31. Pravilnika koji omogućuje poništavanje ispita u ljetnom roku, što znači da prepisivačima ne bi bilo omogućeno ponovljeno pisanje u ljetnom, već u jesenskom roku.

Ministarstvo zauzima mekši stav

Međutim, Ministarstvo obrazovanja zauzelo je manje rigorozan stav, pozivajući se na članak 38. Pravilnika, “ne uzimajući u obzir specifičnost situacije i opetovane nepravilnosti cijelog razreda na dva ispita ljetnog roka”, kažu nam iz NCVVO-a. Drugim riječima, Ministarstvo se zauzelo za to da se svim prepisivačima omogući ponovljeno polaganje ispita u istom, ljetnom ispitnom roku mature, što omogućuje spomenuti članak 38. Pravilnika o polaganju mature.

Na ljetnom ispitnom roku ovogodišnje državne mature, NCVVO je utvrdio ukupno 27 nepravilnosti u više srednjih škola. Tri su pristupnika varala uz pomoć mobitela, a kod njih 24 postoji opravdana sumnja u prepisivanje. Tih je 24 učenika dobilo mogućnost ponovnog polaganja ispita uz nadzor djelatnika NCVVO-a. Od njih 24, šestero je gospićkih maturanata, a 18 (odnosno 20) dolazi iz zagrebačke gimnazije u kojoj su maturanti varali i na hrvatskom i na matematici.

Telegram doznaje i da se od šest gospićkih maturanata, danas na ponovljenom pisanju ispita pojavilo njih troje, a od 20 maturanata iz jedne zagrebačke gimnazije, na ponovljenom se polaganju iz matematike pojavilo njih 19.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više