Sirovo meso je posljednjih godina veliki hit u prehrani kućnih ljubimaca; nova studija tvrdi da to nije baš pametno

Istraživači su našli nekoliko vrsta parazita i bakterija, opasnih za životinje i ljude

ZADNJA IZMJENA: sij. 14, 2018
Foto: Markus Spiske / www.temporausch./Flickr

Izgleda da popularno zvana “raw”, odnosno, prehrana za kućne ljubimce temeljena na sirovom mesu i nije tako zdrava kao što se dosad mislilo. Naime, takva vrsta prehrane predstavlja rizik za životinju, ali i ljude, tvrdi novo nizozemsko istraživanje.

Ustanovljeno je da hrana za kućne ljubimce i namirnice koje uključuju sirovo meso, organe i kosti, sadrži parazite poput Toxoplasme i trakavice te bakterije poput Escherichije coli, Listerije monocytogenes, Brucelle i salmonele.

Izgleda da sirova hrana zapravo ima više nedostataka

Ovi patogeni iz kontaminirane hrane za ljubimce predstavljaju i rizik za ljude, upozoravaju autori studije. Iako mnogi vlasnici kućnih ljubimaca misle da je raw hrana bolja i zdravija opcija prehrane za njihove ljubimce, nijedna studija dosad nije potvrdila da ona doista ima neke zdravstvene prednosti za životinje.

Prethodna istraživanja su povezala prehranu baziranu na sirovom mesu s gastroenteritisom i proljevom kod pasa te sa smrtonosnim tipom infekcije salmonelom kod mačaka. Također, ovakva prehrana može uzrokovati hipertireozu, puknuće zuba i ozljede crijeva.

Ljudi se lako mogu zaraziti kontaminiranom hranom

Prema novoj studiji, trenutno milijun kućanstava u Nizozemskoj svojim ljubimcima daje hranu koja uključuje sirovo meso ili sirove proizvode. Istraživači su testirali 35 proizvoda koji sadrže različite vrste sirovog mesa, uključujući piletinu, puretinu, govedinu, janjetinu, konjetinu, patku i meso kunića. Pronašli su E. coli u 86, L. monocytogenes u 54, a salmonelu u 20 posto proizvoda. Rezultati su objavljeni 11. siječnja u časopisu Veterinary Record.

Mikrobiološki nalazi su zapravo unutar prihvatljivih granica za komercijalno proizvedene proizvode za kućne ljubimce u Nizozemskoj. No, količina u E. coli u 40 posto proizvoda je iznad granice za sigurnu potrošnju u kućanstvu jer se ljudi, dodirujući kontaminiranu hranu ljubimca, mogu njome zaraziti, stoji u studiji. Otkrili su da je analizirana salmonela otporna na antibiotike pa bi je bilo prilično teško liječiti.

Andrea Božić
Telegram autor
210 članaka Više o autoru