Sjećate se milijunske, redikulozne obnove Mesničke? Sad vatrogasci ne mogu raditi zbog Bandićevih stupića

Došli su skinuti dio dimnjaka i puknute crjepove nakon potresa, na kraju su si oštetili vozilo

ZADNJA IZMJENA: tra 1, 2020
Foto: Čitateljica

Vatrogasci već danima neumorno interveniraju u centru Zagreba koji je teško stradao u potresima. Skidaju opasne dimnjake s krovova, potrgane crjepove i druge komade koji prijete prolaznicima. Pripadnici Javno-vatrogasne postrojbe Zagreb tako su se danas zaputili u Mesničku ulicu kako bi s krova jedne zgrade uklonili odlomljene komade te dio dimnjaka.

No, u toj ulici koja vodi prema Gornjem gradu naišli su na neočekivani problem. Naime, vatrogasci su na teren izišli s dvama vatrogasnim kolima te jednom dizalicom koju su parkirali točno ispred zgrade na koju su se trebali popeti. No, zbog stupića s obje strane ulice, na koje stanari te ulice već dugo upozoravaju, druga vatrogasna kola naprosto nisu mogla proći. Susjedi su sve zabilježili kamerom i postavili važno pitanje – što da se radilo o požaru, kako bi vozilo prošlo?

Vatrogasci ne mogu proći pred Mesničkom 32 zbog stupića Čitateljica
Morali su vozilom proći preko stupića Čitateljica

Jedva prošli pa oštetili svoje vozilo

Kako je to sve jutros izgledalo prepričala nam je jedna od stanarki koja je s obližnje zgrade gledala cijelu akciju pred brojem 32. “Došli su s dizalicom i još dva interventa vozila; jednim manjim i jednim većim, s ljestvama. Ovo veće je u jednom trenutku trebalo proći pored dizalice, ali to je bilo nemoguće zbog tih željeznih stupića koji su tijekom posljednje obnove postavljeni uzduž Mesničke. Tada su svi stanari upozoravali da je to loše rješenje, a to se sad još jednom pokazalo točnim”, kaže.

Kako opisuje, vatrogasci su 10 minuta pokušavali proći, sklopili su retrovizore, pokušali su se maksimalno stisnuti uz dizalicu, ali nije išlo. “Na kraju su zaključili da je jedini način taj da doslovno prođu iznad stupića. Nažalost, tako su si oštetili vozilo jer im je stupić zastrugao po dnu. Naprosto nije bilo drugog načina”, prepričava nam stanarka te dodaje: “A sad zamislite što bi tih 10 minuta značilo da je bila neka hitna intervencija, da je negdje bio požar i da je nečiji život bio ugrožen”.

Stupić na kojem se vide tragovi vozila koje je moralo proći iznad

Ona je samo jedna od stanara te ulice koji godinama upozoravaju da su niski, široki željezni stupići, koje je Grad postavio nakon što je opasno spustio nogostup na razinu ceste, besmisleni, često i opasni. “Zimi se u njih zabijaju auti kada napada snijeg jer se ne vide, ralica ih često ošteti, a već ih je nekoliko i odvaljenih. Grad je to uvalio kao neko brzinsko rješenje, kad su napokon shvatili da je suludo da ne postoji nikakva barijera između ceste i nogostupa”, kaže nam.

Debakl od milijunske rekonstrukcije

Inače, rekonstrukcija Mesničke ulice, vrijedna 10 milijuna kuna, krenula je u lipnju 2014. Odmah po završetku reagirali su građani i struka. Kao jedan od najvećih problema apostrofirano je izjednačavanje razine nogostupa i kolnika što izravno ugrožava pješake. Problematična je bila i rasvjeta, odnosno skupi katadiopteri koji su neprekidnim bljeskanjem trebali služiti kao upozorenje vozačima da ne skrenu na nogostup, ali su nakon masovnih pritužbi pješaka i vozača, kojima su smetali u vožnji, napokon uklonjeni. Tada su postavljeni i ovi čudni stupići.

Da je rekonstrukcija debakl pokazalo je još nekoliko problema koji su uslijedili nakon završetka radova; poput onog kad su vlasnici poslovnih prostora ubrzo počeli masovno prijavljivati poplave nakon svake veće kiše jer, tvrdili su, novi nagib ulice jednostavno ne funkcionira. Posebno problematičnima pokazale su se kamene kocke koje su se gotovo odmah počele odvajati. Tu su i mesingane oznake koje su par mjeseci kasnije počele otpadati, pa pokušaji sanacije fuga između ploča…

“Naprosto je loše odrađen posao o kojem se nije dobro promislilo, a koji je koštao milijune. Sad to još jednom vidimo i na ovim nesretnim stupićima”, zaključuje jedna od stanarki iz Mesničke 32. Javili smo se JVP-u Zagreb kako bismo saznali koliko su ozbiljna oštećenja na njihovu vozilu, čim dobijemo odgovor objavit ćemo ga.

Andrej Dimitrijević
Telegram autor
180 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program