Skupina znanstvenika misli da su pronašli lijek koji sprječava Alzheimerovu bolest. Sve je još u ranim fazama

Testovi na miševima zasad su dali dobre rezultate, ali još su daleko od konkretnog liječenja ljudi

ZADNJA IZMJENA: sij 23, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Znanstvenici iz Medicinske škole Lewis Katz sa Sveučilišta Temple u Pennsylvaniji objavili su da su možda stvorili prvi lijek koji sprječava Alzheimerovu bolest, piše Drug Target Review. Lijek djeluje na način da povećava razinu proteina koji čisti mozak od proteina koji uzrokuju gubitak pamćenja.

Kod ljudi koji boluju od Alzheimera, nakupljaju se dva proteina, amiloid beta i tau, u mozgu nastaju nakupine koje guše i uništavaju neurone što dovodi do zbrkanosti, gubitka sposobnosti donošenja odluka, promjene osobnosti i gubitka pamćenja. U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Molecular Neurodegeneration, znanstvenici su tretirali miševe genetski editiranih gena tako da u kasnijoj dobi razviju Alzheimer.

Zasad još na glodavcima

Lijekove su uzimali od početka, prije očekivane pojave znakova bolesti. Analizom tretiranih miševa ustanovljeno je da imaju puno manje tau i amiloidnih proteina koji potiču bolest. Veze u mozgu su bile posve funkcionalne, a razine proteina VPS35 su obnovljene. Prijašnja istraživanja pokazala su da protein VPS35 aktivno odvaja proteine koji se gomilaju i uništavaju neurone.

Dr. Domenico Pratico, direktor Medicinske škole Lewis Katz, objašnjava da ti lijekovi ne blokiraju enzim ili receptor nego ciljaju stanični mehanizam pa je potencijal za nuspojave puno manji. U odnosu na druge terapije ovaj preparat je jeftin, a neki lijekovi već su odobreni za liječenje drugih bolesti, tvrde.

“Naše najnovije istraživanje je preventivna studija, a sada, prije ispitivanja na ljudima, želimo saznati djeluje li ova terapija za liječenje glodavaca koji već imaju dijagnosticiranu Alzheimerovu bolest”, kaže dr. Pratico.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program