Stručnjaci upozoravaju: 'Ne nosite kolače u ured, udebljat ćete kolege. Štete kao i pasivno pušenje'

Dvije trećine odraslih je preteško, a udio se udvostručio u posljednja tri desetljeća

06.01.2023., Zagreb - U hotelu Westin organiziran je Bozicni prijem Srpskog narodnog vijeca u prigodi pravoslavnog Bozica "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!" Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nošenje kolača u ured trebalo bi se smatrati jednako štetnim za vaše kolege kao i pasivno pušenje, rekla je glavna britanska nadzornica za hranu. Profesorica Susan Jebb, predsjednica Agencije za standarde hrane, također je izrazila frustraciju odlukom ministara da odgode televizijski preokret u oglašavanju nezdrave hrane, što je, kaže, dovelo do “potpunog tržišnog neuspjeha” koji je marginalizirao zdrave proizvode.

Pozvala je liječnike da budu spremniji razgovarati o težini pacijenata i ponuditi im pomoć u odabiru pravilne prehrane. Profesorica Jebb tvrdi da nije dovoljno osloniti se na snagu volje pojedinca kako bi se izbjeglo prejedanje jer su ljudi na svakodnevnoj bazi neprestano zasipani hranom. Govoreći u osobnom iskustvu, rekla je: “Svi volimo misliti da smo racionalni, inteligentni, obrazovani ljudi koji cijelo vrijeme donose informirane odluke i podcjenjujemo utjecaj okoline”. “Da netko nije donio kolače u ured, ne bih jeli kolače taj dan, ali budući da ljudi donose kolače, ostali kolege ih onda i jedu”, kazala je za The Times.

Pasivno pušenje i nezdrava prehrana

Jebb je ovaj problem usporedila s pasivnim pušenjem, kaže da kao što pasivno pušenje šteti drugima, tako i hrana te da pojedince treba podržati u boljim izborima za njihovo zdravlje. Rekavši da ta dva problema nisu identična, Jebb je ustvrdila da pasivno pušenje nanosi štetu drugima “a potpuno isto vrijedi i za hranu”. “S pušenjem, nakon jako dugo vremena, došli smo do mjesta gdje shvaćamo da se pojedinci moraju malo potruditi, ali da njihove napore možemo učiniti uspješnijim ako imamo okruženje koje ih podržava. Ali još uvijek se ne osjećamo tako prema hrani”, dodala je.

Na prvom sastanku Times Health Commissiona, koji će godinu dana istraživati britanski NHS i socijalnu skrb u UK-u, u ponedjeljak navečer, Lord Rose od Monewdena, predsjednik Asde i bivši šef Marks & Spencera, sugerirao je da bi radna mjesta trebala učiniti više za zdravlje ljudi. Rose, koji je proveo pregled NHS-a za Davida Camerona, rekao je da su tvrtke već morale napraviti napore u pogledu jednakosti, raznolikosti i plaća, upitavši: “Zašto ne lobiramo da kažemo da također u tom procesu kao poslodavci imamo zakonsku obvezu da učinimo nešto po pitanju zdravlja naših zaposlenika?”

Petina djece je pretila prije nego što krene u školu

Dvije trećine odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu, uključujući četvrtinu koja je pretila, a udio se udvostručio u posljednja tri desetljeća. Do odlaska u prvi razred osnovne škole petina djece već ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Jebb je za The Times rekla da oglašavanje nezdrave hrane “potkopava slobodnu volju ljudi”. “Oglašavanje znači da tvrtke s najviše novca imaju najveći utjecaj na ponašanje ljudi. To nije pošteno. Trenutačno dopuštamo oglašavanje za komercijalnu dobit bez ikakvih zdravstvenih kontrola i završili smo s potpunim tržišnim neuspjeho jer ono što vam se reklamira je čokolada, a ne cvjetača.”

Pozvala je medicinsku struku da upozori pacijente kada trebaju smršavjeti i ponudi im pomoć u tome. “Ako liječniku dođe netko s visokim krvnim tlakom, tom pacijentu će ponuditi liječenje visokog krvnog tlaka i objasniti mu zašto je to važno. No ako liječniku dođe pacijent s prekomjernom tjelesnom težinom, uglavnom ga se ignorira”, kazala je profesorica.