Studija pokazala da ljudi piju manje vina kada barovi uklone iz ponude najveću količinu ovog pića na čaše

U četiri tjedna posjetitelji su popili oko 8 posto manje vina

FOTO: Scott Warman/Unsplash

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Cambridge, objavljeno u časopisu PLOS Medicine, ukazuje možda na novi način smanjenja konzumacije alkohola.

Kada su barovi i pubovi u Engleskoj s jelovnika uklonili najveće količine vina na čaše, posjetitelji su popili oko 8 posto manje vina, piše BBC.

To možda ne izgleda puno, ali autori studije misle da bi ova mala, lako provediva promjena, mogla potaknuti pojedince da piju manje alkohola što bi poboljšalo cjelokupno zdravlje populacije.

Alkohol uzrokuje niz bolesti

Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s nizom zdravstvenih problema, od karcinoma preko bolesti jetre do depresije, kažu autori.

Štetna konzumacija alkohola kriva je za tri milijuna smrtnih slučajeva u svijetu godišnje, što je oko 5.3 posto svih smrti u svijetu.

Pala dnevna količina popijenog alkohola

Prijašnje studije otkrile su da cijeli niz čimbenika utječe na to koliko konzumenti piju alkohola, uključujući oglašavanje i veličinu čaše. Tim znanstvenika dogovorio je s 21 barom u Engleskoj da na četiri tjedna s jelovnika uklone najveću količinu vina u čaši, što je 2,5 decilitra.

Barovi i pubovi nisu izgubili novac jer imaju veće profitne marže na manjim količinama vina. U svakom pubu je u tom razdoblju dnevna količina popijenog alkohola pala za 420 mililitara dnevno, oko 7.6 posto. Ljudi nisu naručivali više čaša kako bi nadoknadili razliku, jednostavno su pili manje.

Nisu pili druga pića

Ljudi imaju tendenciju konzumiranja određenog broja jedinica, odnosno čaša, bez obzira na veličinu, kazala je u priopćenju koautorica studije Eleni Mantzari sa Sveučilišta Cambridge.

Nije porasla ni potrošnja drugih vrsta pića, što znači da konzumenti nisu prelazili na druge vrste alkohola. Neki su se posjetitelji barova žalili, ali uglavnom su se jednostavno prilagodili promjeni.

Ne zna se bi li promjena veličine čaše funkcionirala i kod drugih vrsta alkohola. Na to neće biti lako odgovoriti. Kada su znanstvenici pokušali provesti sličnu studiju na pivu, kontaktirali su 2000 pubova, barova i restorana u Engleskoj i niti jedan nije želio sudjelovati.