Talijanski profesor tvrdi da je njihova kuhinja zapravo 'više američka'. Talijani smrtno uvrijeđeni

Kaže da su pizza, carbonara i parmezan upitno autentično talijanska hrana

One of the chefs of the traditional team prepares the traditional famous Italian pasta dish "spaghetti alla carbonara", during a preview for the press on April 5, 2019, one day before the international event Carbonara Day (#CarbonaraDay) in Rome. - The preview consists of three teams of cooking students challenge each other with modified Carbonara dishes, a traditional one, a vegan one and an experimental one. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
FOTO: AFP

Talijan Alberto Grandi, akademik i profesor povijesti hrane, ustvrdio je u nedavnom intervjuu Financial Timesu, da su pizza, carbonara i parmezan upitno autentično talijanska hrana. “Opsjednutost Talijana njihovom kuhinjom proizlazi iz nesigurnosti. Kada je zajednica lišena osjećaja svog identiteta, izmišlja tradicije”, kaže Grandi, implicirajući da je kult talijanske hrane izgrađen na lažnim tradicijama.

“Talijanska kuhinja je više američka nego talijanska”, dodao je, što je Talijanima bilo uistinu teško progutati. Dovođenje u pitanje autentičnosti talijanske kuhinje izazvalo je bijes Grandijevih sunarodnjaka i talijanske vlade koji su istog dana kada je objavljen i Grandijev intervju, službeno podnijeli zahtjev UNESCO-u da talijanska kuhinja postane dio svjetske baštine, o čemu će se odlučivati u prosincu 2025. godine.

“Pred nama su dvije godine u kojima ćemo promovirati našu hranu u Italiji i u svijetu”, kazao je Gianmarco Mazzi iz Ministarstva kulture. Jedini problem nominacije su Grandijeve teorije o talijanskoj hrani, uključujući i onu da je klasična rimska tjestenina carbonara zapravo američki izum i da je pravi talijanski parmezan toliko daleko od tradicionalnog da se najbolji može naći u američkoj državi Wisconsin.

‘Talijani su emigrirali zbog siromaštva’

Grandi je za La Repubblicu rekao da ima puno gluposti u vladinom dosjeu za prijavu UNESCO-u i da se boji da bi Italija i mogla dobiti željenu oznaku za hranu. Za CNN Grandi je objasnio da se dosje temelji na receptima, a ne na korijenima te da je suština oznake važnost kuhinje u kulturi, a ne stvarna kuhinja i ima li u carbonari gljiva. “UNESCO ne daje oznaku za recepte”, kazao je za CNN. Dodao je: ”Pitanje je filozofsko, a ne gastronomsko.”

Grandija smeta kada se kaže da su Talijani emigrirali iz Italije da bi naučili ljude kuhati i jesti. “Emigrirali su jer su bili siromašni”, rekao je. ”Otišli su jer su gladovali. Drugačije opisivati je uvredljivo prema našim djedovima i bakama”, kaže. Grandi je iznenađen skandalom koji je izazvao njegov intervju i naknadno istraživanje koje je proveo Financial Times, a autorica, također Talijanka, uspjela je potkrijepiti većinu onoga što je kazao.

Talijanska nacionalna konfederacija izravnih poljoprivrednika Coldiretti, izjavila je za CNN da je Grandijev napad nadrealan i da je krađa tradicionalnih talijanskih recepata proizvedenih u inozemstvu s nekvalitetnim sastojcima dosegla 120 milijardi eura godišnje. Glavni prijestupnici su kreatori lažnog djevičanskog maslinovog ulja i sira Parmigiano Reggiano. Coldiretti pretražuje cijeli svijet kako bi našli krivotvorine i podižu tužbe, a poduzeli su i mjere u Wisconsinu.

Zakon o zabrani sintetičke hrane

Zaštita talijanske hrane navela je Italiju da uvede zakon o zabrani sintetičke hrane. Talijanska premijerka Georgia Meloni pobijedila je na izborima na platformi za Italiju, koja je bila usmjerena na imigraciju, ali je uključivala zaštitu talijanske kulturne baštine, uključujući hranu.

Ministar zdravstva Italije rekao je da bi zakon o zabrani trebao biti usvojen jer nedostaje studija o učincima sintetičke hrane. “Želimo očuvati nasljeđe naše nacije i našu poljoprivredu temeljenu na mediteranskoj prehrani.”