Talijanski restoran naplatio prazan tanjur dva eura, kažu da toliko košta napor konobara da ga donese

Vlasnica restorana objasnila je kako dodatni prazni tanjur "za njih znači više posla"

Italy, Liguria, Savona, Finale Ligure, Finalborgo, old city centre (Photo by Francesco Tomasinelli / AGF / Photononstop via AFP)
FOTO: Photononstop via AFP

Iz Italije stiže sve više priča o slučajevima gramzivih ugostitelja. Nakon što je jedan bistro prije nekoliko dana došao u fokus tamošnjih medija jer je rezanje sendviča naplaćivao dva eura, sada je jednaki podsmijeh izazvao i restoran koji naplaćuje gostima isti iznos za prazan tanjur.

Prazan tanjur od dva eura naplaćen je u lokalu Osteria del Cavolo koji se nalazi u Finale Ligureu, mjestašcu na obali Genovskog zaljeva. Jedna majka je konobare zamolila još jedan tanjur kako bi svojoj kćeri mogla dati kušati tjesteninu s pestom koju je naručila. Prilikom plaćanja nemalo se šokirala kada je na računu otkrila stavku od dva eura za “tanjurić za dijeljenje”.

Gospođa je sliku računa objavila na društvenim mrežama, što je potaknulo niz rasprava i debata, uključujući između novinskih kolumnista. Dubiozna stavka na računu se brzo našla pod osudom regionalnog guvernera Giovannija Totija, koji je naplatu nazvao “pogrešnom”. No, vlasnica restorana Ida Germano stavku je pravdala troškom donošenja i pranja dodatnih tanjura. “Za nas je to više posla”, rekla je Germano.

Dodatna žličica – 1,50 eura

Ovaj slučaj postao je najnoviji primjer općenitog dizanja cijena u restoranima, hotelima kao i avionskih letova te ležaljki na plažama, u trenutku kada se Talijani, nakon zastoja zbog pandemije koronavirusa i svih mjera koje su radi njezina suzbijanja bile uvedene, vraćaju svojoj tradiciji da masovno koriste ljeto za putovanje negdje na obalu ne bi li iskoristili godišnje odmore.

Rezanje sendviča po pola za dva eura na jezeru Como, kao i prazan tanjur za dva eura nisu jedini primjeri koji su dospjeli u medije. U trećem slučaju, restoran u blizini Albe na sjevernu Italije navodno je gostu naplatio 1,50 eura kada je zatražio drugu žlicu kako bi njegov partner za večerom mogao uzeti zalogaj deserta crema catalana.

Talijani traže jeftinije destinacije

S druge strane, vlasnici restorana žale se na veliki skok nabavnih cijena voća i povrća, do kojeg je u Italiji došlo nakon nedavnih nevremena koja su donijela razorne poplave na poljoprivrednim zemljištima u regiji Emilia-Romagna, piše londonski The Times.

Zbog sveopćih poskupljenja mnogi su se Talijani odlučili umjesto destinacija u svojoj domovini uputiti na jeftinija odredišta poput Albanije. Albanski premijer Edi Rama na društvenim je mrežama usporedio ovaj tjedan i veliki dolazak Talijana s masovnim iseljavanjem Albanaca u Italiju 1991. godine. “Broj Talijana koji stižu ove godine je nevjerojatan i približava se pola milijuna”, rekao je u srijedu za talijanski dnevnik La Stampa.

😍📲Nuk pushojnë kërkesat e mediave italiane për intervista, gazeta e televizione të mëdha janë nën efektin e magjisë së…

Posted by Edi Rama on Thursday, August 10, 2023