U Americi odobrena prodaja piletine iz laboratorija. Uzgojena u čeličnim bačvama, ide u kuhinje top restorana

'Ovo je ostvarenje sna. Ovime započinje nova era', kažu proizvođači ovakvog mesa

A technician displays a lab-grown chicken meat in a sealed bag at the food-tech startup SuperMeat in the central Israeli town of Ness Ziona on June 18, 2021. It looks like chicken and tastes like chicken; but diners in Israel are tucking into laboratory-grown "meat" that scientists claim is an environmentally-friendly way to feed the world's growing population. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Dvije američke kompanije, Upside Foods i Good Meat, u srijedu su priopćile da su dobile konačno odobrenje američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) za prodaju mesa uzgojenog u laboratoriju.

Ovim odobrenjem, SAD će postati druga zemlja u svijetu nakon Singapura koja je dopustila prodaju takozvanog uzgojenog mesa, a koje se dobiva iz uzoraka stanica stoke koje se “hrane” i uzgajaju u čeličnim bačvama.

Te kompanije su prve koje su dovršile američki postupak za odobravanje uzgojenog mesa a koji ima više koraka. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već je utvrdila da je meso sigurno za konzumaciju. „Ovo je ostvarenje sna. Ovime započinje nova era”, rekla je izvršna direktorica Upside Foodsa Uma Valeti.

Piletina za top restorane

Kompanije, koje obje proizvode uzgojenu piletinu, planiraju svoje proizvode najprije poslužiti u luksuznim restoranima prije nego što povećaju proizvodnju čime bi postigli nižu cijenu za trgovinu mješovitom robom.

Upsideova piletina prvo će se posluživati u Bar Crennu, restoranu kuharice Dominique Crenn u San Francisku, priopćila je kompanija. Good Meat je pak priopćio da će svoju prvu seriju piletine prodati grupaciji Jose Andres, u vlasništvu istoimenog kuhara.

Kompanije još uvijek utvrđuju točan vremenski okvir u kojem će se proizvodi naći na tanjurima.

Ekološki prihvatljivija hrana

Upside je priopćio da će uskoro objaviti lokaciju novog proizvodnog pogona u SAD-u a koji će biti 10 do 20 puta veći od postojećeg u kalifornijskom Emeryvilleu.

Tvrtke koje se bave proizvodnjom uzgojenog mesa nadaju se da će njihovi proizvodi postati privlačna alternativa za ljubitelje mesa koji traže ekološki prihvatljiviju i humaniju opciju za svoje nepce, a koji možda nisu zadovoljni vegetarijanskim proizvodima koji su već dostupni na tržištu.

Stočarska proizvodnja stvara 14,5 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO). USDA je početkom lipnja izdala odobrenje za oznake obje kompanije. FDA je dala svoje odobrenje Upsideu u studenom 2022., a Good Meatu u ožujku 2023. godine.