U Americi optužena hrpa bogatih roditelja, glumica i biznismena; prevarom su upisali djecu na elitna sveučilišta

U veliku shemu prevare upletene su glumice Felicity Huffman i Lori Loughlin, treneri i biznismeni

ZADNJA IZMJENA: ožu 13, 2019

Američke savezne vlasti optužile su desetke bogatih roditelja, među kojima i poznate holivudske glumice Felicity Huffman i Lori Loughlin, da su bili dio sustava prevare podmićivanja kojom se kupovao upis djece na prestižna sveučilišta. Ovaj vrhunski skandal otkriven je slučajno, savezne vlasti kažu da su istraživali nešto drugo ali ne navode što je bio predmet njihove primarne istrage.

Najzamršenija shema prevare na sveučilištima ikad, osmišljena je u malenoj tvrtki sa sjedištem u Newport Beachu u Kaliforniji, a oslanjala na davanje mita trenerima, lažne ispitivače i lažne fotografije pokazujući neatletske podnositelje zahtjeva kao elitne natjecatelje kako bi stekli uvjete za upis na fakultet. Mastermind operacije bio je William Singer koji je u srijedu, pred sudom u Bostonu, priznao krivnju i objasnio kako je prevara funkcionirala.

Od 2011. do 2018. naplaćivao je roditeljima od 100.000 do 2,5 milijuna dolara po djetetu što je prikrivao uplatom u Key Worldwide Foundation koju je on vodio. Najvažnije je bilo potplatiti trenere neke momčadi s koledža. Optuženo je devet trenera, među njima trenerica ženskog nogometa sa sveučilišta Yale, trener nogometa s UCLA, trener rukometa i trenerica jedrenja sa Stanforda. U puno slučajeva djeca nisu znala kako su im roditelji osigurali upis.

I Trumpovom zetu kupljeno mjesto na fakultetu?

Istraga je počela u listopadu prošle godine kada je poreznicima zapela za oko Springerova fundacija i kada su povezali uplate s djecom primljenom na USC. Skandal je potaknuo ponovni interes javnosti oko Jareda Kushnera, zeta predsjednika Trumpa. Gospodin Kushner pohađao je sveučilište Harvard unatoč lošem uspjehu u srednjoj školi i lošim rezultatima SAT testa koji je obavezan kod prijema na fakultet, tvrdilo se 2016. godine.

Kada je postalo izvjesno da će se Kushner pridružiti Trumpovoj administraciji, javnost se zainteresirala za okolnosti njegova upisa na jedan od Ivy League koledža. Autor knjige The Price of Admission (Cijena upisa), Daniel Golden tvrdi da je Kushner primljen u ovu elitnu školu nakon što je njegov otac, nekadašnji magnat za nekretnine u New Jerseyu, Charles Kushner, obećao uplatu od 2,5 milijuna dolara. Kushneri su poricali da je ovaj dar imao ikakve veze s Jaredovim upisom na koledž.

“Nitko u prijemnom uredu njegove srednje škole ne misli da je Jared zaslužio upis na Harvard”, kazao je bivši upravitelj srednje škole Frisch u Paramusu u New Jerseyju. “Njegove ocjene i rezultati SAT testa nisu to opravdali i nismo mislili da će se to dogoditi. I gle, odjednom, primili su ga.” Glasnogovornik Kushnerovih izjavio je 2016. godine da je tvrdnja o donaciji sveučilištu Harvard za upis sina, lažna.

Kushneri i Trump donirali su milijune sveučilištima

Kushnerovi roditelji, Charles i Seryl, Židovi iz njujorškog Brooklyna, iznimno su velikodušni i donirali su više od 100 milijuna sveučilištima, bolnicama i drugim dobrotvornim organizacijama. Goldenovo istraživanje otkrilo je da su roditelji Kushner članovi Harvardskog odbora za sveučilišne resurse, tijela sastavljenog od najvećih donatora Sveučilišta. Otac Kushner bio je član iako nije diplomirao na tom sveučilištu.

Sinovi Jared i Joshua diplomirali su na Harvardu. Golden je tada otkrio da je više od polovice onih koji su sudjelovali u radu odbora od 400 članova, upisalo barem jedno dijete na Harvard. Sin predsjednika Trumpa, Donald mlađi, na Twitteru se rugao glumicama upletenima u prevaru. Ali korisnici Twittera su poludjeli i podsjećaju predsjednikovog sina o okolnostima njegovog upisa na prestižno sveučilište Pennsylvania. Kada se Donald mlađi upisao, njegov je otac školi donirao više od 1,4 milijuna dolara.

Trump junior je povjerenik i izvršni potpredsjenik organizacije Trump, obiteljske tvrtke za upravljanje nekretninama koju je osnovao njegov djed Fred Trump. Pohađao je elitnu školu Wharton na sveučilištu Pennsylvania i diplomirao ekonomiju. U studenome 2016. The Daily Pennsylvanian je izvijestio da je Trump senior donirao sveučilištu 1,4 milijuna dolara. Trumpove donacije krajem devedesetih, podudaraju se s upisom na taj fakultet Trumpove djece iz prvog braka, Donalda i Ivanke. Treća kćer Tiffany pohađala je isto sveučilište i diplomirala 2016. godine.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program