Život

U Izraelu je otkrivena velika vinarija stara 1500 godina

Vinarija je prema riječima arheologa iznenađujuće sofisticirana

Archaeologists and technicians of the Israel Antiquities Authority excavate inside a winepress at the Tel Yavne site in central Israel on October 11, 2021, where a massive wine production facility was discovered, the largest such complex of winepresses known from the Byzantine Period. - Israeli archaeologists on October 11 uncovered a 1,500-year-old industrial wine complex dating to the Byzantine-era, which produced some two million litres of the popular drink annually and was the world's "largest" such centre at the time. The facility in Yavne, a city south of Tel Aviv that was a Jewish settlement during biblical times and a key city after the destruction of Jerusalem in 70 AD, is comprised of five wine presses sprawling over a square kilometre. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)
FOTO: AFP

Novootkrivena ogromna vinarija u središnjem Izraelu proizvodila je jedno od najboljih mediteranskih vina u bizantsko doba, kažu arheolozi Izraelske uprave za starine. Kopajući na mjestu građevinskog projekta na periferiji Yavnea, južno od Tel Aviva, tim arheologa je našao pet ogromnih preša za vino, od kojih svaka pokriva površinu od oko 220 kvadratnih metara.

Svaka preša imala je podove za gaženje, gdje su radnici grožđe gnječili nogama, kao i odjeljke za fermentaciju vina i posude za skupljanje. Na lokaciji su i četiri velika skladišta u kojima bi vino odležalo kao i peći u kojima su se pekli vrčevi za vino. Peći su se tada mogle koristiti jednom ili dvaput, stvarajući na stotine posuda odjednom. “Iznenadilo nas je da smo ovdje otkrili sofisticiranu tvornicu koja se koristila za proizvodnju vina u komercijalnim količinama”, kaže arheolog Edie Haddad, za NPR. “A cijeli proces se vodio ručno”.

Proizvodilo se lagano bijelo vino

The Jerusalem Post piše da je Yavne bio značajan grad u bizantskome carstvu kada je vinarija izgrađena, oko 500.godine naše ere. U gradu su većinom živjeli kršćani, imali su svoga biskupa, a među njima su živjeli Židovi i Samarićani. Vino proizvedeno u regiji Yavne i okolici bilo je poznato kao Gaza ili Aškelon zbog obližnjih luka koje su ga prevozile u druge dijelove mediteranskog svijeta.

“To je bilo lagano bijelo vino. Pronašli smo mnoge preše za vino u Izraelu ali ono što je ovdje jedinstveno je da se radi o pet ogromnih preša, posebno lijepih po svojoj arhitekturi”, pričaju arheolozi za The Jerusalem Post. Preše za vino su bile temeljito isplanirane, simetrične i sve su im značajke iste. Izgrađene su, do zadnjeg detalja, kao jedinstven industrijski kompleks.

Proizvodnja vina prestala je u sedmom stoljeću

Stručnjaci sada pokušavaju izvući DNK iz drevnih koštica grožđa ili sjemenki da se potvrdi koje su se vrste koristile u vinariji. Drevni izvori opisuju da je u vino iz Gaze posluženo na krunidbenoj proslavi bizantskog cara Justinijana II u Carigradu i opisuju ga “kao bijelo poput snijega”.

Arheolozi su pronašli veliki broj vrčeva za vino iz te regije u Aleksandriji i Egiptu. Nakon što je Yavne postupno prešao na islam, proizvodnja vina je prestala, u sedmom stoljeću naše ere.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu