Uzbudljiva vijest iz zoologije: Znanstvenici su u jednom jezeru pronašli četrdesetak novih vrsta riba

Većinom se radi o grabežljivim, hibridnim vrstama

ZADNJA IZMJENA: pro 10, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Na svijetu postoji preko 34 tisuće prepoznatih vrsta riba. Već to može se smatrati velikim brojem, a znanstvenici i dalje pronalaze nove vrste od kojih neke stalno evoluiraju, otkriva Medical News Today. Nedavno je tim znanstvenika, predvođen profesoricom Joanom Meier sa sveučilišta Cambridge, otkrio u afričkom jezeru Mwere, četrdesetak novih, grabežljivih vrsta slatkovodnih riba.

Znanstvenici su se fokusirali na jezero Mwere koje se nalazi na granici Zambije i DR Kongo, a u kojem postoji spektakularna raznolikost riba, većinu kojih zoolozi nikada ranije nisu sreli. Vrsta riba koja je primijećena u jezeru je iz vrlo raznolike obitelji ciklida, od kojih većina naseljava slatkovodna staništa. Nova vrsta prilagođena je korištenju svih dostupnih prehrambenih resursa u jezeru.

Jezero prepuno hibridnih vrsti

Neke novootkrivene ribe su grabežljivice velikih zuba. Znanstvenici objašnjavaju da je većina vrsta prisutnih u jezeru hibridna, što znači da su proizvod uzgoja među vrstama. Pripadnici različitih vrsta obično se ne odlučuju međusobno pariti. Da bi se to dogodilo, moraju postojati posebni uvjeti, a ženke su ključne. Ženke jedne vrste odlučuju se pariti s mužjakom druge vrste samo ako su njihove ljuske slične boje kao one mužjaka njihove vrste.

Kada je vidljivost u vodi loša, ženke nisu u mogućnosti razlikovati mužjake koji pripadaju njihovoj vrsti pa je križanje vjerojatnije. Meier i kolege vjeruju da su se ovi scenariji dogodili prije otprilike milijun godina prilikom nastanka jezera Mwere, što se u evolucijskom smislu još smatra nedavnim. Tada su se kombinirale linije ove vrste ribe iz rijeka Kongo i Zambezi. Ciklidi iz različitih vodnih sustava međusobno su se sparivali i nastajalo je vrlo raznoliko potomstvo.

Hibridizacija nije nužno loša

Hibridne vrste dijelom su se razvile kako bi se mogle hraniti različitim plijenom i kolonizirati različita staništa, poput dubljih dijelova jezera. Budućnost novootkrivenih vrsta je neizvjesna jer bi međusobno nadmetanje oko hrane moglo dovesti do izumiranja nekih od ovih hibridnih vrsta. Otkriće je važna točka evolucije jer pokazuje da hibridizacija može potaknuti evoluciju novih vrsta.

Ovo je u suprotnosti sa shvaćanjima da je “hibridizacija loša jer ako vrste stvaraju hibride, one se vremenom mogu spojiti u jednu vrstu pa se gubi biološka raznolikost i lokalne vrste.” Hibridizacija je dobra jer povećava bioraznolikost, smatra Meier.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program