Veliko testiranje: čipsevi od cikle i mrkve, za koje svi misle da su zdraviji od krumpirovog, zapravo su velika prevara

Razlika u kalorijama je vrlo mala u odnosu na očekivanja potrošača, pokazalo je testiranje 12 različitih čipseva

Ketchup potato chips have long been the national snack of Canada, but we can't get them in the United States widely, writes Louisa Chu of the Chicago Tribune. But with Amazon, all things are possible, and so eight Tribune journalists have assembled to taste test the chips blind, writing tasting notes, then scores that determined the final ranking. Here are the results of the great American taste test of Canadian ketchup chips, from worst to best.,Image: 467955123, License: Rights-managed, Restrictions: NC WEB BL LN   CHICAGO OUT, Model Release: no
FOTO: E. Jason Wambsgans

Čips od cikle, graška, pastrnjaka i mrkve često se doživljava kao zdravija varijanta u odnosu na krumpirov, a proizvođači takve grickalice reklamiraju porukama poput “manje masnoća” ili “više proteina”. Međutim, ljubitelji takvih grickalica ne bi trebali očekivati da će konzumacijom takvih proizvoda unijeti manje kalorija.

Kušači proizvoda iz Ureda za zaštitu potrošača njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija (Verbraucherzentrale NRW) testirali su 12 različitih čipseva proizvedenih od cikle, pastrnjaka, slatkog krumpira, leće i graška.

Prvo otkriće jest da proizvođači čipsa od mahunarki, poput graška ili leće, često predstavljaju svoje proizvode hvaleći nizak udio masnoće.

I nije neka razlika u kalorijama

Čips od leće ili graha sadrži prosječno oko 450 kilokalorija na 100 grama, a jednaka količina krumpirovog sadrži 540 kcal. Prosječna razlika kreće se oko 17 posto manje kalorija i to je vrlo malo u odnosu na očekivanja potrošača sklonih zdravijim grickalicama.

Čips od povrća prosječno ima 510 kcal na 100 grama, a to je vrlo blizu krumpirovom čipsu. Osim toga, neke vrste povrća sadrže čak više masnoće od krumpirovog čipsa, pokazala su ispitivanja. Proizvođači povrtnog čipsa ne štede na soli u odnosu na krumpirov čips.

Ova studija nije prva koja je pokazala da odabir alternative krumpirovom čipsu ne znači i zdraviju hranu.

Provjerite sitno ispisana slova

Ispitivanje upućuje da se potrošači željni zdravije hrane ne bi trebali pri kupnji voditi porukama o zdravoj ishrani ispisanima na ambalaži, već bi trebali provjeriti često sitnim slovima ispisane podatke o količini soli i masnoća.

“Iako alternativni čips donosi raznolikost, on ipak nije pogodan za optimalnu prehranu “, kaže Katrin Böttner, nutricionistkinja u Savjetodavnom centru za potrošače.

Stoga bi čipsu spravljenom od različitog povrća trebalo pristupiti jednako kao i prema krumpirovom, a to znači – ne pretjerivati. Jedan od načina koji vodi umjerenosti je ne jesti čips izravno iz vrećice već njime napuniti zdjelicu i zatim skloniti vrećicu iz vidnog polja, savjetuju stručnjaci.