Zabrinjavajući rezultati nove studije: mlađi od 50 sve češće obolijevaju od karcinoma

U porastu je veliki broj raznih tipova raka

A surgeon prepares to install the Cirq robotic arm of the Loop-X robotic-assisted surgery installation to secure his work on the spine of a patient affected by a metastatic breast cancer, on June 10, 2021 at the University-affiliated hospital (CHU) in Angers, western France. - The Loop-X robotic-assisted surgery installation is a premiere in Europe. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)
FOTO: AFP

Mnogi misle da je karcinom bolest starijih ljudi. Ali, osobito sada, nije više tako. Naša prehrana, stil života, tjelesna težina, izloženost okolišu i crijevni mikrobiom značajno su se promijenili u posljednjih nekoliko godina. Čini se da svi ti faktori utječu na porast nekih vrsta karcinoma kod osoba mlađih od 50 godina. U porastu su rak debelog crijeva, dojke, bubrega, gušterače, jednjaka, žučnog mjehura, jetre, koštane srži, prostate, želuca, štitnjače, glave, vrata, trbuha, maternice, piše Prevention.

Studija, objavljena u časopisu Nature Reviews Clinical Oncology analizirala je podatke o 14 različitih tipova karcinoma za koje je zabilježen porast kod ljudi mlađih od 50 godina. Znanstvenici su gledali i na moguće faktore rizika kako bi pokušali otkriti što je dovelo do rasta oboljelih mlađih odraslih osoba. Liječnici su već prije uočili da se rizik karcinoma povećava starenjem ali sada se i kod mlađih ljudi dijagnosticira karcinom koji se prije viđao samo kod starijih.

Uzrok vezan za zapadnjački način života?

Znanstvenici su otkrili da svaka skupina ljudi rođenih kasnije, u ovoj studiji desetljeće kasnije, ima veći rizik razvoja karcinoma kasnije u životu, što se povezuje s faktorima kojima su bili izloženi u mlađoj dobi. Znanstvenici priznaju da je teško raščlaniti zašto se to događa, ali imaju teorije da se radi o zapadnjačkoj prehrani i načinu života. To povezuju i s nedavnim istraživanjem koje sugerira da konzumacija ultraprerađene hrane može povećati rizik karcinoma, znači smrznuta jela, sok, naresci i slatkiši izlažu ljude većem riziku.

Pretilost, dijabetes tipa II, sjedilački način života i konzumacija alkohola povećali su se od polovice prošlog stoljeća pa znanstvenici kažu da bi sve to moglo utjecati na mikrobiom crijeva i povećati rizik karcinoma znatno ranije tijekom života nego što je bilo prije. Nedostatak sna također može imati ulogu. Dok odrasli spavaju jednako koliko su spavali u posljednjih nekoliko desetljeća, djeca spavaju manje.

Rak se otkriva sve ranije

U porastu broja slučajeva ulogu može imati i sve ranije otkrivanje i više kontrolnih pregleda mlađih osoba, posebno za karcinom prostate i štitnjače. Mladi ljudi moraju prepoznati da je karcinom ozbiljna po život opasna bolest o kojoj trebamo početi brinuti u našim tinejdžerskim godinama kako bi je pokušali spriječiti.

U svakome slučaju, trebalo bi održavati tjelesnu težinu u zdravom rasponu, svaki tjedan biti aktivan, umjerenim intenzitetom od 150 ili 300 minuta. Pokušajte ograničiti sjedilački način života. Jedite zdravo, svakako raznovrsno voće i povrće. Ograničite unos crvenog i prerađenog mesa, zaslađene napitke, visoko prerađenu hranu i proizvode od rafiniranih žitarica. Ograničite unos alkohola i s tim navikama počnite što ranije, savjetuje Prevention.