Zastrašujuća priča o ženi koja je oduvijek željela postati slijepa i na kraju u tome uspjela

Jewel Shuping (30) pati od BIID poremećaja, u oči je nakapala sredstvo za čišćenje

ZADNJA IZMJENA: lis. 2, 2015
Foto: Screenshot

Jewel Shuping, 30-godišnjakinja iz Sjeverne Karoline, pati od BIID poremećaja (Body integrity identity disorder), fenomena koji se javlja kod osoba koje žele amputaciju jednog ili više zdravih udova. Jewel je željela ostati slijepa i zatražila je od liječnika da joj u oči nakapaju sredstvo za čišćenje odvoda.

“Moja mama me znala pronaći kako šetam hodnicima tijekom noći, a tada sam imala tri ili četiri godine. Do svoje šeste godine sam mislila kako će mi sljepoća pomoći da se osjećam ugodno”, izjavila je Shuping za Daily Mail objašnjavajući kako je njena fascinacija sljepoćom počela je još tijekom ranog djetinjstva.

U svojim tinejdžerskom godinama Shuping je počela nositi crne naočale, svoj prvi štap za slijepe osobe nabavila je do 18. godine, a Brailleovo pismo je u potpunosti savladala do 20. Kako bi ispunila svoju želju da postane slijepa Shuping je 2006. pronašla psihologa koji joj je bio spreman pomoći.

Pokušali su spasiti njen vid

Njene oči su prvo nakapane kapima koje su joj umrtvile oči, a njih je odabrala nakon što je bila na specijalističkom pregledu u Kanadi. Nakon toga u oči joj je nakapano nekoliko kapi sredstva za čišćenje odvoda. Nije poznato je li psiholog koji je pristao ostvariti njenu želju ikada odgovarao za počinjeno kazneno djelo.

Brailleovo pismo je u potpunosti savladala do 20
Brailleovo pismo je u potpunosti savladala do 20 Screenshot

Medicinsko osoblje jedne bolnice pokušalo je spasiti njen vid unatoč njenom protivljenju, ali njen potez je napravio trajnu štetu. Prošlo je šest mjeseci prije nego što je u potpunosti izgubila vid. Navodi kako je prvo bila razočarana kada je otvorila oči i shvatila da još uvijek može vidjeti.

“Kada sam se probudila idući dan bila sam sretna, sve dok nisam otvorila svoje oči i shvatila da vidim sliku na TV ekranu”, tvrdi Shuping. Nakon nekog vremena njen vid se u potpunosti počeo gubiti, a njene rožnice su se rastopile zbog čega je njeno lijevo oko uklonjeno, a na desnom ima glaukom i katarakte.

Želi pomagati drugima s BIID poremećajem

Njena obitelj odlučila se odreći svoje kćeri zbog njenog poteza, a potporu je dobila od bivšeg zaručnika Mikea. 50-godišnjak je također slijep, a razlog njegovog zdravstvenog stanja je degeneracija makule.

Shuping nimalo ne žali zbog toga što je učinila i želi pomoći slijepim osobama da žive slobodno. “Vjerujem da sam trebala biti slijepa od rođenja. Kada u vašoj blizini nema osoba koje se osjećaju poput vas počnete misliti da ste ludi. Ja nisam luda, samo imam poremećaj”.

30-godišnjakinja je odlučila podijeliti svoju priču sa javnosti kako bi osvijestila ljude o BIID poremećaju i time potaknula ljude koji pate od njega da potraže profesionalnu pomoć.

Matej Devčić
Telegram autor
1433 članka Više o autoru