Znanstvenici su došli do pomalo strašnog otkrića, pauk vas može čuti i iz drugog kuta sobe

Dosad se znalo samo da imaju izuzetan vid

ZADNJA IZMJENA: lis. 16, 2016
Foto: AFP

Znanstvenici su posve slučajno otkrili novi osjet kod pauka. Već se znalo da pauci izuzetno dobro vide, da jako dobro percipiraju vibracije i da čuju zvuk koji im je jako blizu.

Ali istraživanje objavljeno u Current Biology koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Cornell, utvrdilo je da određena vrsta pauka, phidippus audax, pauk koji skače kada lovi žrtvu i koji je uobičajen u Sjevernoj Americi, može čuti zvukove sa puno veće udaljenosti nego što se do sada smatralo. Razmak do kojeg čuju je dulji od 3 metra.

Nemaju uši nego specijalne dlake

Znanstvenik Paul Shamble koji se dugi niz godina bavi proučavanjem pauka, kaže da je tek sada shvatio da je njihov svijet posve drugačiji. Pauci nemaju uši. Oni imaju specijalne dlake koji preuzimaju micanje čestica. Shamble kaže su do ovog otkrića došli posve slučajno i da je sve počelo škripom odmicanja stolice.

Radili su studije na paucima da bi ustanovili kakva im je precepcija vida koristeći tehnologiju koja im omogućava čuju neurone u paukovom mozgu. Na zvuk škripanja stolice neuroni paukova su počeli puckati i to je znanstvenicima bilo čudno. Da bi razumjeli što se događa, pljeskali su rukama odmah pokraj pauka i polagano se udaljavali očekujući da će neuroni prestati pucketati jer se mislilo da pauci čuju samo iz neposredne blizine.

Reagiraju na zvuk

Ali, to se nastavilo događati. “Na kraju”, kaže Shamble, “stajao sam izvan laboratorija više od tri metra od pauka, plješćući rukama, a on me i dalje čuo. Na osnovi onoga što smo do sada o ovoj životinji znali, ovo se nije trebalo dogoditi.” Pokus je načinjen tako da budu sigurni da pauci ne reagiraju na vibracije u sobi nego na zvuk koji putuje zrakom. Kada čuju zvuk niske frekvencije, pauci se “zamrznu” na jednom mjestu što je nešto kao antipredatorska reakcija.

Frekvencije na koje pauci reagiraju su relativno niske i u rangu sluha drugih letećih insekata. Znajući sada kako pauci već iz daljine detektiraju zvukove, mijenja se način na koji smo mislili da percipiraju svijet. ”Čudno je da se oko ovih bića koja žive uz ljude koliko postoji čovječanstvo, otkrivaju misterije i da zapravo nismo ni znali kako žive,” kaže dr. Shamble za NPR.

Eva Benedik
Telegram autor
1442 članka Više o autoru