Prvo južnoazijsko ostvarenje na Berlinaleu u 30 godina: pogledajte trailer filma koji donosi intrigantnu priču o poliandriji

Smještena u nepalskim Himalajima, priča 'Shambhale' prati ženu u poliandričnom braku s muškarcem i njegova dva mlađa brata

Pojavio se trailer za “Shambhalu”, prvi nepalski film koji se prikazuje na 74. izdanju čuvenog filmskog festivala Berlinale, piše Screen Daily. Film se natječe među projektima 30 zemalja, uključujući i one s afričkog kontinenta kojih zadnje godine nije bilo na Berlinaleu. Ove se godine afričke države pojavljuju s tri filma.

“Shambhala” će imati svjetsku premijeru u Berlinale Palastu u petak, 23. veljače, a također je prvi južnoazijski film koji se prikazuje na tom prestižnom festivalu u posljednjih trideset godina.

Smještena u nepalskim Himalajima, priča “Shambhale” prati ženu u poliandričnom braku s muškarcem i njegova dva mlađa brata; kada se muškarac misteriozno nestane nakon jednog trgovačkog putovanja, žena kreće u potragu za njim kako bi vratila oca svom nerođenom djetetu.

Nagrada na Venecijanskom tjednu kritike

Film je režirao Min Bahadur Bham, čiji je kratki film iz 2012. godine “The Flute” bio prvi nepalski film koji se prikazivao u Veneciji, i čiji je prvi dugometražni film “The Black Hen” osvojio nagradu za najbolji film na Venecijanskom tjednu kritike 2015. godine, prije nego što je postao i nepalski prijedlog za Oscara te godine.

“Shambhalu” je producirao sam redatelj Bham za Shooney Films, a svjetsku distribuciju vodi belgijska agencija Best Friend Forever.

Inače, Shambhala je mistično kraljevstvo skriveno iza snježnih vrhova Himalaja. Spominje se u nekoliko starih tekstova uključujući Kalachakru i stari tekst Zhang Zhung kulture koja je prethodila tibetskom Budizmu u zapadnom Tibetu.

Također je sanskritski izraz za mjesto sreće, mira, umjerenosti.

Berlinale traje do 25. veljače.