Telegramov kritičar proučio je novi program Venecijanskog filmskog festivala. I prilično je uzbuđen

73. Mostra trajat će od 31. kolovoza do 10. rujna

Natalie Portman glumi u filmu Jackie
FOTO: Screenshot

Čini se da će crvenim tepihom na 73. Venecijanskom filmskom festivalu, do kojeg će doploviti gondolama po nesnosno smrdljivim kanalima, biti veća koncentracija najvećih filmskih zvijezda u raskošnim toaletama i smokinzima te svjetskih redateljskih faca, nego na zadnjem Cannesu, koji je bio pomalo dosadnjikav. Kad se na jednom mjestu nađu etablirani redatelji Mel Gibson, Tom Ford, Terence Malick, Paolo Sorrentino, Wim Wenders, Francois Ozon, Andrei Konchalovsky, Kim ki-Duk i Emir Kusturica s najnovijim filmovima, onda je zasigurno da će ovogodišnji program Mostre biti jedan od najkvalitetnijih i najprestižnijih posljednjih godina.

Prošlih godina u Veneciji su trijumfirali Amerikanci, filmovima Spotlight, Birdman i Gravity, koji su visoko kotirali među dobitnicima Oscara. U zvaničnu selekciju za Zlatnog lava takmiči se dvadeset filmova, od toga nema nijednog hrvatskog filma. Iz regije stiže kontroverzni Emir Kusturica s dramom Na mliječnom putu, koja je nastajala nekoliko godina. Njome se se famozni redatelj upitnih političkih opredjeljenja i dvostruki osvajač Zlatne palme vraća na Lido, na kojemu je trijumfirao dva puta. S prvim filmom Sjećaš li se Doli Bell 1981. nagrađen je kao debitant, te osvojio Fipresci i AGIS nagradu. Sedam godina kasnije osvojio je Srebrnog lava za cigansku priču Crna mačka, beli mačor, za koji je scenarij napisao Gordan Mihić, naslovnu rolu tumačila je odlična srpska glumica Branka Katić (koju ćemo od jeseni gledati u glavnoj ulozi Matanićevih Novina).

Film koji će vratiti Kusturicu ili ga potpuno pokopati

19.08.2014., Klobuk, Republika Srpska - Filmska ekipa snima scene filma "Na mlijecnom putu" Emira Kusturice. Monica Bellucci. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Monica Bellucci na setu filma Na mliječnom putu Emira Kusturice PIXSELL

Zanimljivo je da je sebi Kusturica dodijelio i naslovnu ulogu mljekara u tri životne faze, u ratnoj drami Na mliječnom putu, za koju je sam napisao i scenarij, a u glumačkoj podjeli su Sergej Trifunović, Miki Manojlović i Sloboda Mićalović, zvijezda srpskih serija prema romanima Mir Jam. No, najveća atrakcija Kusturičina filma je velika talijanska diva francuske adrese Monica Bellucci, koja tumači glavnu ulogu tajanstvene žene, u filmu govori srpski (kojeg je štreberski učila mjesecima), prošavši i žestoku Kusturičinu torturu s fizički vrlo zahtjevnim scenama, poput kupanja u ledenoj rijeci.

No, u do sada šturim izjavama za medije, gospođa Bellucci, jedna od najljepših žena europskog filma, nije krila oduševljenje Kusturicom, tvrdeći kako joj je snimanje s njim najizazovnije, najteže i najljepše u karijeri, te da je spremna igrati kod njega kad god to “Emir” poželi. Zbog njega spremna je, navodno, otkazati i druge poslove. Vidjet ćemo kakav će biti rezultat ovog dugo nastajućeg filma, koji će ili izazvati oduševljenje i vratiti Kusturici pomućeni sjaj, ili ga pokopati. Trećeg nema.

Velika godina za Amy Adams

Ryan Gosling i Emma Stone u filmu La La Land
Ryan Gosling i Emma Stone u filmu La La Land Dale Robinette

Mostru će otvoriti jedan od pet američkih naslova: La La Land Damiena Chezellea, s kojim bi se razmažena i elegantna festivalska publika 31. kolovoza trebala odlično zabavljati, jer u toj posveti holivudskim mjuziklima i priči o ljubavi jazz pijanista i glumice u Los Angelesu, velike zvijezde Ryan Gosling i Emma Stone, po prvi puta pjevaju i plešu u ludom ritmu. Puno se očekuje i od venecijskog filmskog povratnika Toma Forda, jednog od modnih ikona, koji je prije sedam godina oduševio gay dramom Single man, sa sjajnim, za Oscara nominiranim, Colinom Firthom. Sad dolazi s trilerom Nocturnal Animals, s odličnim castom u kojemu su Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Isla Fisher i Laura Linney. Trebala je u filmu igrati još jedna seks ikona Kim Basinger, no ona je isprva pristala, da bi se nekoliko tjedana pred snimanje predomislila i otkazala Fordu, koji se uvrijedio na hirovitu zvijezdu.

U konkurenciji je i ljubavna drama The light between oceans Dereka Cianfranca, adaptacija bestselera M.L. Stedmana (kojeg ćemo već od rujna gledati u našim kinima), smještana na australski izolirani svjetionik poslije rata, s parom koji je to i u životu: seksepilnom zvijezdom Michaelom Fassbenderom i njegovom pratiljom, oskarovkom Aliciom Wikanderom, ovjenčanom za Dankinju. Parnerica im je još jedna oskarovka, Rachel Weisz. Amy Adams biti će jedna od najtraženijih zvijezda Mostre, jer vidjet ćemo je i u SF drami Arrival Denisa Villeneuvea, u kojoj su joj partneri Jeremy Renner i uvijek sjajni Forest Whitaker.

Povratak zaboravljenih

Već sad se puno očekuje i od drame Jackie, biopicu o jednoj od najmističnijih žena svijeta Jacquelline Bouvier Kennedy, u filmu Pabla Larraina, a nesretnu bivšu prvu damu SAD-a u danima poslije tragičnog ubojstva 1963., tumači oskarovka Natalie Portman (Crni labud) , kojoj već predviđaju novu oskarovsku nominaciju. Kao Kennedy partner joj je Peter Sarsgaard. I za njom će novinari i fotografi bjesomučno trčati po Veneciji, jer ima na festivalu još jedan film (doduše ne u glavnom programu) Planetarium Rebecce Zlotowski, priču o dvije sestre koje komuniciraju s duhovima.

Natalie Portman glumi u filmu Jackie
Natalie Portman glumi u filmu Jackie Screenshot

Još jedan redateljski veteran vraća se na Mostru. Iako je za posljednji viđeni film Knight of Cups dobio loše kritike, Terrence Malick snima nezaustavljivim tempom. Iako je dovršio dramu Weightless, smještenu u milje glazbene scene u Teksasu s vrhunskim castom: Natalie Portman, Christian Bale, Michael Fassbender, Ryan Gosling, Rooney Mara, Cate Blanchett, Holly Hunter i drugi, u Veneciju stiže s dugometražnim dokumentarcem Voyage of Time, priči o fenomenu rođenja i smrti, s naratorima Bradom Pittom i Cate Blanchett. Već pomalo zaboravljeni Jim Carrey i Keanu Reeves pokušat će vratiti staru slavu filmom iransko-američke redateljice Ane Lily Amirpour The Bad Batch, kontroverznom ljubavnom pričom, s kojom su u službenoj konkurenciji.

Cameo uloga Nicka Cavea

Francuski miljenik, uvijek provokativan redatelj Francois Ozon u Veneciji će se predstaviti sofisticiranom gay ljubavnom pričom mladog Nijemca i Francuza nazvanu Frantz, koja se zbiva poslije Prvog svjetskog rata. Iako je bio sklon angažiranju velikih zvijezda, u rasponu od Catherine Deneuve, do Charlotte Rampling, u Frantzu nema nijedne. Veliki povratnik je i ruski redatelj Andrey Končalovski, koji je svojedobno stekao slavu filmovima Sibirijada, Marijini ljubavnici i Duet za jednoga. Sad je snimio dramu o provokativnom trokutu ruske aristokratkinje, francuskog kolaboratora i njemačkog SS-ovca.

https://www.youtube.com/watch?v=XO_z5BRsFnM

Wim Wenders nikada ne može proći naopažen, iako je odavno izgubio primat vrhunskog redateljskog maestra, zahvaljujući kultnim naslovima Nebo nad Berlinom ili Paris Texas. Sad će nam prikazati najnoviji uradak The Beautiful Days of Aranjuez, za koji potpisuje i scenarij s Peterom Handkeom, priču o seksualnim i obiteljskim odnosima u krasnom španjolskom gradu Aranjuezu. A intrigira podatak o cameo ulozi Nicka Cavea. Sofisticiranijim gledateljima sigurno će biti zanimljiva i francuska kostimirana drama Un vie Stephanea Brizea, adaptaciji Maupassantova romana. Dok začudnu kombinaciju trilera i vesterna donosi britanski film Brimstone Martina Koolhovena, u kojemu igra Dakota Fanning.

Mel Gibson s ratnim filmom

Nacionalne boje u glavnoj konkurenciji Mostre brani nekoliko naslova: britanski redatelj i scenarist Roan Johnson stiže s dramom Piuma, Massimo D’Anolfi i Martina Parenti prikazat će film Spira Mirabilis, a Giuseppe Piccioni Questi giorni. Kim Rossi Stuart, jedan od svojedobno najseksepilnijih talijanskih glumaca, dolazi kao redatelj Tomassa, van konkurencije. No, s nestrpljenjem se očekuje najnoviji uradak slavnog Paola Sorrentina, autora koji je s Velikom ljepotom i Mladosti stekao fanove diljem svijeta. Kao specijalni događaj očekuje se prikazivanje prve dvije epizode serije u osam nastavaka Mladi Papa, o pontifikaciji Lennya Belarda, prvog američkog pape u povijesti, s briljantnim castom kojeg predvode Jude Law i Diane Keaton.

Jude Law u filmu Mladi papa
Jude Law u filmu Mladi papa Screenshot

Mel Gibson vraća se u Europu kao redatelj ratnog filma Hacksaw Ridge (bit će prikazan van konkurencije) s Andrewom Garfeildom, koji tumači vojnog liječnika koji je tijekom bitke u Okinawi odbijao ubijati, za što je odlikovan Medaljom časti. Veliki interes ljubitelja vesterna izazvat će povratak na platno kultnog vesterna Sedmorice veličanstvenih, sada u režiji Antoinea Fuque, s Chrisom Prattom i Denzelom Washingtonom. Francuska zvijezda Mathieu Amalric doplovit će gondolom na projekciju drame A jamais Beonita Jacquota, u kojoj ima naslovnu ulogu, dok će irska politička drama The Journey Nicka Hamma dati priliku filmofilima da uživaju u glumi britanskog veterana Johna Hurta. Jedini iranski redatelj koji je do sada snimio četiri filma na četiri jezika, Amir Naderi snimio je sad film u Italiji, zove se Monte i biti će prikazan u selekciji Fiction.

Film naše Hane Jušić

Kontroverzni austrijski sineast Ulrich Seidl stiže s dokumentarcem Safari, kojeg potpisuje sa suprugom Veronikom Franz. Kanadski redatelj Philippe Falardeau, koji je osvojio Oscara za najbolji strani film 2012. Monsier Lazharom, sada van konkurencije stiže s boksačkom dramom The Bleeder, o prodavaču pića iz New Jerseya koji u 35. godini dobiva šansu boriti se u ringu s Muhammadom Alijem, tumači ga sjajni Liev Schrieber (Ray Donovan), a partnerice su mu Naomi Watts i Elizabeth Moss. U preostalih tridesetak naslova, pozornost medija izazvat će film jednog od vodećih i najzaposlenijih zvijezdi Hollywooda posljednjih godina (vidjet ćemo ga u iduće dvije godine u čak 17 naslova), talentiranog Jamesa Franca, koji se sve učestalije ostvaruje i kao redatelj.

Ne gledaj mi u pijat, film Hane Jušić
Ne gledaj mi u pijat, film Hane Jušić Kinorama

U Veneciji će prikazati jedan od četiri naslova, koja redateljski završava, In Dubious Battle, o radničkoj pobuni u Kaliforniji tridesetih godina, u kojoj igra, pored Selene Gomez i Bryana Cranstona. Ukoliko samo polovica najavljenih filmova prestižnih redateljskih i glumačkih imena 73. Mostre opravda velika očekivanja, bit će ovo jedan od najboljih filmskih svjetskih festivala posljednjih godina. Nas kao jednu malu kinematografiju veseli dolazak Hane Jušić s debitantskim filmom Ne gledaj mi u pijat, u jedan od popratnih programa, o čemu je Telegram već izvjestio. A selektore Berlina 2017. već danas je zaboljela glava, jer morat će uložiti veliki trud da sastave približno ovakvu A listu filmaša na svom festivalu sljedeće zime.