Telegramov vodič kroz Animafest: ovo je 10 filmova koje obavezno morate pogledati

Program je bogat, ali uspjeli smo pronaći nekoliko favorita koji će se svima svidjeti

Jučer navečer u zagrebačkom Kinu Europa svečano je otvoreno jubilarno 25. izdanje Animafesta, Svjetskog festivala animiranog filma, a strast za crtićima i animacijom dominirat će Zagrebom sve do nedjelje, 14. lipnja. Tijekom šest festivalskih dana u različitim će kategorijama, natjecateljskim i inim, biti prikazano više od 300 kratkometražnih i dugometražnih filmova, što je uistinu puno, a među svim tim bogatstvom animacije ni nama se upućenima nije baš lako snaći. Iz pozicije gledatelja, obožavatelja animacije, praćenje ovogodišnjeg Animafesta posebno je velik (i radostan) izazov, zbog najveće novine u recentnoj povijesti festivala – spajanjem kratkometražnog i dugometražnog izdanja u jedno, koje će se nastaviti odvijati svake godine, naravno. Sve to svjedoči koliko je hrvatska animacija u ovom trenutku jaka na kulturnoj mapi svijeta i koliko je povezana s najboljim inozemnim produkcijskim središtima i školama.

Program svjedoči koliko je hrvatska animacija u ovom trenutku jaka na kulturnoj mapi svijeta i koliko je povezana s najboljim inozemnim produkcijskim središtima i školama.

Nešto ste o tome imali prilike saznati u feljtonu od pet nastavaka kojeg smo objavljivali proteklog tjedna, posebno u posljednjem dijelu koji se tiče najnovijeg, vrlo uspješnog razdoblja hrvatske animacije. Da se trud animatora i producenata u domaćoj sredini itekako uvažava govori izjava producentice Animafesta Vjere Matković: “Zbog toga (mogućnosti širenja festivala, op. a.) prije svega zahvaljujem Gradu Zagrebu i Hrvatskom audiovizualnom centru, što su prepoznali važnost daljnjeg razvoja i s nama napravili ovaj veliki iskorak. Zahvaljujemo i Kreativnoj Europi – programu MEDIA i ostalim partnerima i sponzorima koji nam pomažu da Zagreb na tjedan dana uistinu bude svjetsko središte animacije.” Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić dodao je: “Posebno nam je drago što ćemo se od ove godine okupljati u još većem broju, i autori i publika svih formata, ljudi dobre volje, prijatelji, animacijska obitelj sa svih strana svijeta.”

Na otvaranju su im se pridružili predstavnik Vijeća festivala Nikica Gilić, predstavnica Selekcijske komisije Studentskog natjecanja Ivana Bošnjak i voditeljica Ivana Ostojčić, a također i gosti – ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, pročelnik Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, dobitnik nagrade za životno djelo Michel Ocelot i Tal Gadon, predstavnik Akademije za umjetnost i dizajn Bezalel, ove godine proglašenom najboljom školom animacije. I dok svi slojevi publike uživaju u festivalu, mi smo za vas odlučili izdvojiti nekoliko filmova, kratkih i dugih, profesionalnih i studentskih, koje nipošto ne biste smjeli propustiti, kako bismo vam olakšali snalaženje u programu. Ugodno gledanje!

1. Don Hertzfeldt: ‘World of Tomorrow / Svijet sutrašnjice’

Nekadašnji enfant terrible američke animacije Don Hertzfeldt (r. 1976.) jedan je od najuspješnijih autora animiranog filma uopće. Diplomirao je film na Sveučilištu u Santa Barbari 1998., a već su njegova četiri studentska filma bila rado gledana i višestruko nagrađivana: ‘Ah L’amour’ (1995.), ‘Genre’ (1996.), ‘Lily and Jim’ (1997.) i ‘Billy’s Balloon’ (1998.). Posljednji među njima bio je nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu, a već je njegov sljedeći film ‘Rejected’ (2000.) bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma. Hertzfeldtova karijera otad ne prestaje ići uzlaznom putanjom, a sljedećim filmovima ‘The Meaning of life’ (2005.), ‘Everything will be OK’ (2006.) i ‘I am so proud of you’ (2008.) samo je potvrdio reputaciju jednog od najvažnijih redatelja i animatora današnjice. Ovaj put predstavlja najnoviji film ‘World of Tomorrow’ o djevojčici koja polazi na nevjerojatno putovanje kroz svoju daleku budućnost.

Projekcije: četvrtak, 11.06. – Kino Europa, 13 h; subota, 13.06. – Kino Europa, 20 h

2. Paul Driessen: ‘Cat Meets Dog / Mačka susreće psa’

Nizozemski veteran Paul Driessen (r. 1940.) jedan je od europskih klasika animacije, kojem je na Animafestu već bila upriličena retrospektiva u sklopu programa Velikani animacije. Nakon diplome na Umjetničkoj akademiji u Utrechtu prvo je radio u komercijalnom studiju za animaciju i TV u Hilversumu, a 1967. je pozvan u London da radi na psihodeličnom crtanom filmu Georgea Dunninga ‘Žuta podmornica’, čiji su protagonisti bili crtani likovi The Beatles. Početkom 70-ih seli u Kanadu gdje djeluje kao nezavisni animator, najviše za kanadski NFB, a mnogo je radio i s nizozemskim producentima.

Dosad je primio više od 70 nagrada, a film ‘3 gospođice’ (2000.) bio je nominiran za Oscara, a uručena su mu i priznanja za sveukupan doprinos svjetskoj animaciji i životno djelo (ASIFA 1994. i Animafest 2002.). Driessen predaje animaciju na sveučilištima, piše i ilustrira knjige i slikovnice. Njegov novi film ‘Cat Meets Dog’ poigrava se očekivanjima publike od klasičnog crtanog filma potjere između mačke i psa, prikazujući sadržaj poput interaktivne igre.

Projekcije: srijeda, 10.06. – Kino Europa, 13 h; petak, 12.06. – Kino Europa, 20 h

3. Tea Stražičić: ‘Arkadijska febra’

Tea Stražičić (r. 1990.) jedna je od mladih nada hrvatske animacije. Diplomirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije pri ALU u Zagrebu. Bavi se digitalnim medijima i smatra se internetskim entuzijastom. U posljednje tri godine ostvarila je nekoliko suradnji na izradi videoigara i muzičkih spotova. Kao strip-crtačica kreira grafički dizajn za festival Hartera (nagrada HDD-a), objavljuje strip ‘I Was Looking at Things’ u magazinu Heavy Metal (SAD), naslovnicu za časopis Zarez te argentinski Revista Lettering.

Radi kao freelance ilustratorica na knjigama za djecu (‘Čajanka na Mjesecu’ za Libricon i aplikacija za iPad ‘Cats with Spots’), umjetnički podržava feminističke i LGBT medije u Hrvatskoj (VOX feminae). U slobodno vrijeme radi kao VJ Fluff~Lord za Živu Muziku i dio je kolektiva Squiggly Lines. Njezin diplomski film ‘Arkadijska febra’ kratki je crtić o životnom ciklusu izvanzemaljske parazitske vrste, prateći zadnji dan života na planetu koji su zaposjeli, a tu je i uzbudljiva ljubavna priča…

Projekcije: četvrtak, 11.06. – Kino Tuškanac, 11 h; petak, 12.06. – Kino Tuškanac, 17:30 h; subota, 13.06. – Kino Europa, 15:30 h

4. Jelena Oroz: ‘Vučje igre’

Jelena Oroz 2008. je završila preddiplomski studij likovne kulture na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a 2014. diplomski studij animiranog filma na ALU u Zagrebu. Trenutačno radi kao animatorica. ‘Vučje igre’ su njezin diplomski film, a bile su uvrštene u studentsko natjecanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyu. U pitanju je bizarna, neobična i uzbudljivo pomaknuta priča o tri mala vuka, dva mala brata i sestri, koji zajedno provode kasno poslijepodne. Vrstan crtež i vješta animacija smještaju autoricu usred najaktualnijih trendova u dvodimenzionalnoj animaciji.

Projekcije: četvrtak, 11.06. – Kino Tuškanac, 17:30 h; nedjelja, 14.06. – Kino Tuškanac, 11 h i Kino Europa, 15:30 h

5. Jan Švankmajer: ‘Hudodrakija’

Fascinantni kratkometražni animirani film ‘Hudodrakija’ češkog genijalca Jana Švankmajera (r. 1934.) inspiriran je poemom ‘Jabberwocky’ u nezaboravnoj knjizi ‘Alisa s one strane zrcala (i što je ondje pronašla)’ Lewisa Carrolla i kao takav se prikazuje u posebnom programu Animafesta posvećenom adaptacijama tog znamenitog djela. O svom filmu Švankmajer je rekao: “Moja verzija ‘Hudodrakije’, koja nema konvencionalni narativ, referira se na Freudove faze razvoja djeteta: od homoseksualnosti preko sadomazohizma do pobune protiv oca.” Ovo iznimno ostvarenje, kreirano 1971., još uvijek je jedno od najosebujnijih postignuća svjetske animacije, kao što je njegov autor i dan-danas neprikosnoveni majstor stop-motion animacije lutaka i jedan od najznačajnijih filmskih autora druge polovice 20. stoljeća. Ne propustite!

Projekcije: srijeda, 10.06. – Kino Tuškanac, 13 h; četvrtak, 11.06. – Kino Tuškanac, 20 h

6. Alê abreu: ‘O menino o e mundo / Dječak i svijet’

Brazilski redatelj Alê Abreu (r. 1971 u São Paulu) u dobi od 13 godina upisao je radionicu animacije u Brazilskom muzeju slike i zvuka, gdje je snimio svoj prvi kratki film, ‘Elephant Memory’. Diplomirao je socijalne komunikacije, a zatim napravio svoje prve kratke filmove, ‘Sirius’ (1993.) i ‘Scarecrow’ (1998.). Autor je nekoliko radova za reklamnu industriju, među kojima je nagrađivana ‘Milk Bottles’ za Nestlé, te brojnih ilustracija u časopisima, novinama i knjigama, poput klasika ‘The Mystery of the Five Star’, ‘Fresh Blood’ i ‘The Boy that Spied Within’. U kinima i na DVD-u 2008. je izdan njegov dugometražni animirani film ‘Cosmic Boy’. Kratki film ‘Passo’ (2007.) prikazali su najvažniji svjetski festivali animacije.

Projekcije: četvrtak, 11.06. u 11 h i petak, 12.06. u 18 h – Cineplexx Centar Kaptol; subota, 13.06. – Kino Europa u 17:30 h

7. Michel Ocelot: ‘La légende du pauvre bossu / Legenda o jadnom grbavcu’

Planetarno poznati francuski animator Michel Ocelot jedan je od dvojice velikana kojima je ove godine posvećen program Majstori animacije (drugi je prvak Zagrebačke škole crtanog filma Zlatko Bourek). U njegovoj mini-retrospektivi ne propustite film ‘Legenda o jadnom grbavcu’, ljubavnu priču o nedostupnoj princezi i malom grbavcu, predmetu poruge. Među njima se nalaze nepremostive barijere – ljudi, staleži, sebičnost. O autoru: Michel Ocelot (r. 1943. u Francuskoj) proveo je djetinjstvo u Gvineji, tinejdžerske godine u Anjouu, a živi u Parizu.

Nakon umjetničkog studija svoju je karijeru posvetio animiranom filmu i osobnom stvaralaštvu. Od početka svi se njegovi filmovi temelje na vlastitim scenarijima i crtežima. Animafest je 2009. godine predstavio njegov opus, koji čine filmovi posebne atmosfere i estetike često zahvaljujući izboru tehnike – animaciji silueta. Neki od njegovih dugometražnih filmova su ‘Kirikou i strašna vještica’ (1998.), ‘Prinčevi i princeze’ (2000.), ‘Kirikou i divlje zvijeri’ (2005.), ‘Azur i Asmar’ (2006.).

Projekcije: srijeda, 10.06. – Kino Europa, 15:30 h; nedjelja, 14.06. – Cineplexx Centar Kaptol, 18 h

8. Zlatko Bourek: ‘Bećarac’

Zlatko Bourek (r. 1929.) jedan je od kultnih redatelja i animatora Zagreb filma, posve osobnog i trenutno prepoznatljivog stila. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, po zvanju je akademski kipar, a danas je i redovni član HAZU-a. Njegovo područje djelovanja vrlo je široko – osim animiranim filmom, bavi se slikarstvom, kiparstvom, igranofilmskom i kazališnom režijom, posebno u polju lutkarskog kazališta, gdje je ostvario nekoliko antologijskih predstava. ‘Bećarac’ (1966.), njegov treći režirani animirani film, nezaboravno je djelo temeljeno na tradiciji kratkih slavonskih distiha i virtuozno animirano kombinacijom tehnike crteža i kolaža, zbog čega i dan-danas djeluje vrlo inventivno i svježe.

Projekcije: četvrtak, 11.06. – Kino Europa, 11 h; petak, 12.06. – Kino Tuškanac, 13 h

9. Ira Elshansky: ‘Warm Snow / Topli snijeg’

U tradicionalnom programu Najbolje škole animacije, kojom je ove godine proglašena Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel (Jeruzalem, Izrael), preporučamo studentski film Ire Elshanskya ‘Topli snijeg’, animiran tehnikom stop-animacije lutke. U filmu gledamo odnos oca i njegove odrasle kćeri. Započinje uobičajenom situacijom; otac i kći sjede za kuhinjskim stolom. Kći čeka da joj se zagrije hrana, a očeva pitanja i prijedlozi idu joj na živce. Situacija se potom razvija i pretvara u nadrealan svijet pun ljubavi i boli.

Projekcija: četvrtak, 11.06. – Kino Tuškanac, 15:30 h

10. Chua Pei San: ‘Illuminated Mushrooms / Gljive svjetiljke’

U Natjecanju dječjeg filma u sklopu besplatnog Programa za djecu i mlade ističe se potencijalnom bizarnošću film redateljice Chua Pei San, koja djeluje u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je i diplomirala. Priča se vrti oko oca i sina, Monstie i Monskie, koji se pripremaju ukrasiti svoj dom gljivama. Nakon cjelodnevnog bojenja i postavljanja gljiva, čekaju noć kako bi ih upalili…

Projekcija: nedjelja, 14.06. – Cineplexx Centar Kaptol, 11 h