Albanski premijer će zbog utakmice sa Srbijom sutra održati sastanak s ministrima i šefom obavještajne službe

Albanija i Srbija igrat će utakmicu u kvalifikacijama za Euro 8. listopada

Albanian fans await the arrival of the national soccer team following the abandoned Euro 2016 qualifying match between Albania and Serbia, at Tirana's Mother Teresa airport, early on October 15, 2014. A Euro 2016 qualifying match between Serbia and Albania was abandoned after a drone carrying a pro-Albanian message was flown over the stadium late Tuesday, sparking violent scenes on and off the pitch.  /
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Albanski premijer Edi Rama održat će u utorak u Tirani sastanak s predsjednikom nogometnog saveza Armandom Dukom, ministrima obrane i unutarnjih poslova i šefom obavještajne službe u vezi nogometne utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koja je na rasporedu 8. listopada na stadionu Loro Borići u Skadru i koja se smatra utakmicom najvećeg rizika. Albanski mediji javljaju da je cilj tog sastanka organiziranje utakmice u skladu s najvišim europskim standardima.

Prethodna utakmica nije završena

Podsjetimo, prva utakmica između Srbije i Albanije igrala se u Beogradu, no nije završena zbog nereda koji su nastali nakon što je na teren došao dron s albanskom zastavom. Nakon toga je Sportski arbitražni sud u Lausanni (CAS) oduzeo tri boda Srbiji s utakmice protiv Albanije i dodijelio ih njihovim protivnicima u tom susretu, reprezentaciji Albanije, javlja Tanjug.

UEFA je prvobitno tri boda iz tog susreta dodijelila Srbiji, a sada je CAS poništio tu odluku. Albanski premijer Edi Rama na Twitteru nije skivao oduševljenje odlukom CAS-a. Napisao je: “Super, europska pravda, tri boda za crveno-crne u Beogradu”.

Poprilično očekivano, posve dugačije razmišlja srpski premijer Aleksandar Vučić. “Europska pravda po tko zna koji put pretvorila se u svjetsku nepravdu. Oni koji su incident izazvali su nagrađeni, a žrtva je kažnjena”, poručio je.

Albanska žalba je usvojena

Albanski nogometni savez žalio se CAS-u na odluku UEFA-e, a Sud u Lausanni je prihvatio njihov prigovor i procijenio da je za prekid utakmice odgovoran Srpski nogometni savez (FSS) i registrirao susret službenim rezultatom 0-3.

Neredi na utakmici Srbije i Albanije
Neredi na utakmici Srbije i Albanije AFP/AFP PHOTO

Svoju odluku CAS je obrazložio time što nije pronađen dokaz da su albanski igrači odbili nastaviti utakmicu, a prekid je nastao zbog loše organizacije i nasilnog ulaska navijača na teren.

Srbiji velika kazna

Uz to što im je oduzeta pobjeda i bodovi iz te utakmice, CAS je potvrdio da se Srbiji odluzimaju tri boda zbog loše organizacije, kako je već odlučila UEFA. Također, FSS-u je određena kazna od 100 tisuća eura i dvije domaće utakmice bez gledatelja. Albanci su kažnjeni s 100 tisuća eura jer se smatraju odgovornima za pojavu drona s albanskom zastavom u 41. minuti utakmice.

Nakon te odluke CAS-a u kvalifikacijskoj skupini I za odlazak na Europsko prvenstvo Portugal vodi s 12 bodova, Albanija je druga s njih 10, isto koliko ima Danska. Srbija sada ima minus dva boda i bez izgleda je za odlazak na Euro.