Hrvatski navijači potukli se sa srpskim zaštitarima na Malti, poručuju da će usprkos zabrani večeras ući na stadion

Malteška policija uhitila je šest hrvatskih navijača nakon tučnjave

Fans of Croatia fight with policemen at the end of the match against Malta for the German 2006 World Cup at the Ta Qali stadium in Valletta, 07 September 2005. The match ended 1-1.  AFP PHOTO / PACO SERINELLI
FOTO: AFP

Petnaestak hrvatskih navijača sukobilo se sinoć s radnicima osiguranja iz Srbije u noćnom klubu White Palace u centru Paceville na Malti, javlja srpska agencija Beta. Prema njima, uslijedila je brza intervencija malteške policije te je nekoliko osoba uhićeno, a zatvoreni su i okolni lokali. Također, Beta javlja da je u tučnjavi ozlijeđeno nekoliko osoba i da je ispred samog lokala počinjena materijalna šteta jer su u tučnjavi korišteni stolovi i stolice.

10 eura za ulaznicu

U jednoj od ulica nedaleko od mjesta gdje se dogodio incident sjedili su članovi delegacije nogometne reprezentacije Hrvatske. Times of Malta objavio je da je policija uhitila šest hrvatskih navijača. Također, javljaju da je do tučnjave je došlo oko 1.30 u noći. Tijekom sukoba navijači su na zaštitare bacali čaše, boce i stolice. Napravljena je materijalna šteta na obližnjim kafićima i restoranima.

U međuvremenu, malteški dnevni list piše da je skupina hrvatskih navijača tijekom ponedjeljka nudila 10 eura lokalnim stanovnicima da im kupe ulaznice za utakmicu, s obzirom da je Hrvatima Malteški nogmetni savez zabranio ulazak na stadion.

“Kažnjeni su pravi navijači koji vole nogomet”, rekao je jedan od hrvatskih navijača.

“Ne radi se ovdje o rasizmu. Mafija koja vodi nogomet – Blatter, Platini i ostali – boji se hrvatskog nogometa i ne želi da dođemo na višu razinu”, dodao je drugi.

Uvjereni da će ući na stadion

Unatoč zabrani Malteškog saveza, hrvaski navijači uvjereni su da će ući na Nacionalni stadion u Ta’Qaliju.

“Ne brinite, bit ćemo na stadionu. Vidjet ćete nas na TV-u”, poručio je jedan od navijača.

Podsjetimo, hrvatski navijači izazvali su nerede na Nacionalnom stadionu na Malti 2005. godine tijekom kvalifikacijskog susreta za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Njemačku (na fotografiji gore).

HNS-ova poruka navijačima

HNS je, inače, zatražio od navijača da ne putuju na posljednju utakmicu reprezentacije u ovom kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Europsko prvenstvo.

“Podsjećamo da je nakon više teških incidenata, a iz razloga ostvarivanja željenog sportskog rezultata, HNS odlučio ne organizirati tzv. gostujuću tribinu na susretima protiv Azerbajdžana i Norveške te na predstojećem susretu na Malti”, poručeno je iz HNS-a uz napomenu da sustav prodaje ulaznica na Malti ne predviđa prodaju ulaznica hrvatskim navijačima.

“Nogometni savez Malte je odlučio ne prodavati ulaznice za hrvatske državljane te će provoditi striktnu kontrolu posjedovanja ulaznica i osobnih dokumenata”, bili su jasni u HNS-u.

Neviđene mjere osiguranja

I Uefa je poslala jasnu poruku HNS-u. Nakon svastike na Poljudu uslijedila je najteža kazna do sada. HNS-u je izrečena novčana kazna u visini 100 tisuća eura, dok je reprezentaciji zabranjeno odigravanje domaćih utakmica pred publikom (Bugarska), te im je oduzet jedan bod. Iz Nyona su jasno poručili da će sljedeći korak u slučaju najmanjeg incidenta biti izbacivanje s Europskog prvenstva.

Mjere osiguranja na Malti za utakmicu s Hrvatskom su iznimno velike. 24sata piše kako niti jednu momčad u povijesti gostovanja na Malti nije dočekalo toliko specijalaca, redara i policajaca. Domaćini se očito sjećaju indcidenta od prije deset godina pa se žele pobrinuti da se ne ponovi.