Telegram i Guardian donose taktičku analizu Francuske, koja večeras protiv Rumunjske otvara Euro

U seriji stručnih članaka analiziramo reprezentacije na Euru

Uz pomoć Guardianove medijske mreže čiji je član i Telegram, donosimo vam taktičke analize reprezentacija na Euru, onako kako ih vide njihovi domaći novinari. Članak o Francuskoj za Telegram, kroz Guardian Experts’ Network, piše Philippe Auclair.

Odsustvo Karima Benzeme, koji je posta persona non grata zbog svoje navodne ulogu u seks-skandalu, kao i tužni nestanak Mathieua Valbuene, jedine stvarne žrtve u toj aferi, znače da je Didier Deschamps bio primoran napraviti ono što su od njega mnogi ionako od početka očekivali: dati povjerenje mladosti, osobito u napadu.

Ne bi bilo iznenađujuće vidjeti Anthonyja Martiala, Antoinea Griezmanna i Kingsleya Comana zajedno na terenu, premda će ili Olivier Giroud ili Andre-Pierre Gignac gotovo sigurno biti u ulozi centarfora.

Najdinamičniji vezni red u Europi

Francuska se u posljednjih 18 mjeseci uglavnom oslanjala na fluidnu formaciju 4-3-3 i nije vjerojatno da će se vratiti na 4-2-3-1 ili 4-4-2 s rombom u sredini, sustave s kojima je Deschamps povremeno eksperimentirao. Ovaj 4-3-3 oslanja se na francuske nesumnjivo jake strane, a to su najdinamičniji vezni red u Europi (Paul Pogba i Lassana Diarra, plus N’Golo Kante ili Blaise Matuidi) te zastrašujuća kombinacija trke i tehnike na bokovima koji obavijaju tjelesno impozantnog centarfora.

Iz te perspektive, teško je vidjeti tko bi se uopće mogao oduprijeti Francuzima koji igraju pred svojom publikom. Nisu bili loši u posljednja dva navrata kad su organizirali veliki turnir, zar ne?

Deschampsovi problemi su drugdje – točnije u posljednjoj liniji. Kurt Zouma je ozlijeđen, a Mamadou Sakho kažnjen UEFA-inom suspenzijom zbog pada na dopinškom testu, što znači da će momčadi nedostajati pravi stoper koji bi igra u paru s izbornikovim ljubimcem Raphaelom Varaneom.

Francuska i zabila, ali i primila dosta golova

Bili su u krivu oni koji su mislili da će ovo biti sezona u kojoj će se branič Real Madrida posve nametnuti. Radi se o nesumnjivo dobrom igraču, kao što je i njegov najvjerojatniji partner u središtu obrane, Laurent Koscielny, ali njih dvojica nisu još „kliknuli“ zajedno. Patrice Evra (35 godina) i Bacary Sagna (33) još uvijek su sigurni na pozicijama bočnih braniča, što dovoljno govori o nedostatku alternativa. Christophe Jallet? Lucas Digne? Pa i ne baš.

Francuska je u prijateljskim utakmicama zabila, ali i primila dosta golova, iako je Deschamps u svakoj od njih na teren slao najjaču obranu. Razborit čovjek po prirodi i odgoju – „vodonoša“, kako ga je nazvao Eric Cantona – možda će se morati kao trener založiti za daleko odvažniji pristup od onoga koji je pokazivao igrač. On to može, kao što je pokazao u Monacu, s kojim je 2004. igrao finale Lige prvaka; mogao bi opet stići do finala, ali put onamo neće biti bez problema.

Philippe Auclair piše za magazin France Football. Možete ga pratiti na Twitteru: @PhilippeAuclair.

Još iz Guardian Experts’ Networka na Telegramu:


Telegram je odabran za medijskog partnera glasovitog engleskog The Guardiana, u projektu nazvanom Guardian Experts’ Network. Udružili smo snage s nekim od najboljih medija i najjačih autora iz svake od 24 zemalja-sudionica Eura kako bismo vam ponudili jedinstveni doživljaj kontinentalne nogometne smotre. France Football, La Gazzetta dello sport i 11 Freunde neki su od medija, uključujući The Guardian i Telegram, koji sudjeluju u ovoj medijskoj mreži.