Bezobraznik s Cope Americe nije jedini. Pogledajte koga je sve Jara kopirao gurajući prst u Cavanijevu stražnjicu

Čileanac Jara će zbog svog nesportskog poteza vjerojatno biti suspendiran

The front page of an Uruguayan newspaper shows on June 25, 2015 in Montevideo a picture of Chile's football team defender Gonzalo Jara provoking Uruguay's Edinson Cavani during their Copa America 2015 quarterfinals football match in Santiago.  Cavani was sent off midway through the second half after receiving a second yellow card for flicking a hand into the face of Jara. AFP PHOTO/MIGUEL ROJO
FOTO: AFP

Copa America u svom ovogodišnjem izdanju obiluje zanimljivim utakmicama, atraktivnim pogocima i kontroverzama od kojih je jedna, ona s istraživanjem intimnog područja Urugvajca Edinsona Cavanija koje je upriličio Čileanac Gonzalo Jara, podsjetila napraviti popis sličnih nesportskih dogodovština s travnjaka.

Čilanski nogometaš isprovocirao je PSG-ova napadača na reakciju kojom je zaslužio isključenje na utakmici. Jara je, čini se, svojim potezom zaključio nastup na prvenstvu Južne Amerike kojem je njegova domaćin, a informacije iz njegova kluba Mainza kazuju da niti ondje nije dobrodošao i da će ga, stigne li ikakva ponuda, rado prodati. Ipak, koliko god rijetko viđeni, ovakvi i slični postupci nogometaša nisu novost. U nastavku donosimo podsjećanje na neke od njih.

1. Valderrama i Michel

Godina je 1991., a utakmica koja je bila u tijeku je ona između Real Madrida i Valladolida. Izvođenju udarca iz kuta prethodilo je pozicioniranje nogometaša u kaznenom prostoru i situacija u kojoj Michel, Realov veznjak, kreće u istraživanje genitalnog područja Kolumbijca Carlosa Valderrame. Trajalo je to neko vrijeme, a priča kazuje da ga je Valderrama nazvao luđakom i upitao ga sa seksualnu orijentaciju. Realov veznjak branio se kasnije da je bila riječ o šali koju ljudi jednostavno ne razumiju.

2. Santa Cruz i Riquelme

Ono što je Jara upriličio Cavaniju, 2002. godine Fabien Santa Cruz napravio je Juanu Romanu Riquelmeu tijekom ogleda Banfielda i Boca Juniorsa. Riquelme je odgovorio šakom, a nakon utakmice izjavio da se može nositi s udarcima, ali ne i
prstom u stražnjici.

3. Britez i Lugüercio

Riječ je o debitantskoj utakmici Emanuela Briteza za Union de Santa Fe u argentinskoj ligi. I njegova je desna ruka istražila skrivena područja Arsenalova Pablo Lugüercio nakon čega je završio u nokdaunu.

4. Jara i Luis Suarez

Jara već ima i povijest pipkanja suparnika. Za razliku od Cavanija, Luisa Suareza je prije dvije godine ispipao s prednje strane.

5. Nolan i Bardsley

Ovo pipkanje nema elemente srdžbe i agresije, već gotovo ugode. Nakon što je Sunderlandov Phil Bardsley vidio čime raspolaže Kevin Nolan, ovaj mu je i uputio poljubac.

6. Ramos i Johannsson

https://www.youtube.com/watch?v=6TwwulJoWMs

Scena je s nizozemskih travnjaka i odvila se ove sezone. Iako se Aronu Johannssonu nije dopao potez Guyja Ramosa, on zadovoljštinu nije išao tražiti sam već kod suca.