Opet Boeing. Avionu pred polijetanje otpao prednji kotač: 'Izgleda da imamo problem'

Pilot Delta Airlinesa nije ni shvatio što se dogodilo dok mu to nije javio kolega iz drugog aviona

A Boeing 757 takes off following Delta Airlines' emergence from bankruptcy at a at Hartsfield Jackson International Airport 30 April 2007 in Atlanta, Georgia. The 757 sports new branding that will appear on more than 900 planes, at airports and on advertising.   Barry Williams/Getty Images/AFP = FOR NEWSPAPERS, INTERNET,TELCOS AND TELEVISION USE ONLY = (Photo by BARRY WILLIAMS / Getty Images North America / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP / Ilustrativna fotografija

Avionu tipa Boeing 757 američkog zrakoplovnog prijevoznika Delta Airlines otpao je prednji kotač dok se pripremao za polijetanje s aerodroma u Atlanti u subotu, javlja New York Times pozivajući se na Saveznu upravu za zrakoplovstvo (FAA).

Zrakoplov na liniji 982 za Bogotu u Kolumbiji trebao je poletjeti oko 11:15 h, no u jednom se trenutku ”prednji kotač odvojio i otkotrljao nizbrdo”, stoji u preliminarnom izvješću FAA. Više od 170 putnika koji su bili u avionu moralo se iskrcati, a nitko nije ozlijeđen.

‘Hvala vam na informaciji’

Glasnogovornik Delte rekao je da su putnici za Bogotu odletjeli zamjenskim avionom, dok je njegov kolega iz Boeinga odbio komentirati slučaj. U tijeku je istraga kako bi se utvrdilo zašto je kotač otpao. New York Post javlja da je otpali kotač prvi zamijetio pilot jednog drugog aviona, koji je bio sljedeći na redu za polijetanje, a koji je odmah alarmirao kontrolni toranj, ali i posadu leta 982.

“Delta 982, jedan od vaših prednjih kotača vam je upravo otpao”, poručio je pilot na što je stigao sljedeći odgovor iz Deltinog aviona: “Hvala na informaciji… izgleda da imamo problem”.

Otpala vrata, zapalio se motor

Ovo je bio samo još jedan u niza zabrinjavajućih incidenata s Boeingovim avionima. Prvo je početkom siječnja, usred leta iz Portlanda do Oregona, s novog zrakoplova Boeing 797 MAX 9 Alaska Airlinesa otpala vrata. Nitko tada pukom srećom nije ozlijeđen, ali su putnici zbog naglog gubitka tlaka bili izloženi ozbiljnoj drami, nekima od njih je siloviti vjetar isisao prtljagu iz letjelice.

Nakon tog incidenta cijela flota od oko 170 zrakoplova Boeing 737 MAX 9 prizemljena je u SAD-u i podvrgnuta detaljnim tehničkim pregledima kojima je utvrđeno da desetak zrakoplova ima labave vijke. Boeing je tada priznao pogrešku i obećao da će riješiti problem. Nedugo zatim na njihovom teretnom zrakoplovu 747-8 u letu se zapalio motor.