Biznis & tech

Facebook tvrdi da će u idućih pet godina u Europi stvoriti 10 tisuća radnih mjesta

Najavljuju stvaranje takozvanog metaverzuma; 'nove faze međusobno povezanih virtualnih iskustava'

WASHINGTON, DC - JULY 29: Facebook CEO Mark Zuckerberg testifies via video conference during an Antitrust, Commercial and Administrative Law Subcommittee hearing on "Online platforms and market power. Examining the dominance of Amazon, Facebook, Google and Apple" on Capitol Hill on July 29, 2020 in Washington, DC.  (Photo by Graeme Jennings - Pool/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Facebook, div društvenih mreža, objavio je u nedjelju da će stvoriti 10.000 visokokvalificiranih radnih mjesta u Europskoj uniji u idućih pet godina kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma.

Tvrtka surađuje s drugima kako bi razvila “novu fazu međusobno povezanih virtualnih iskustava koristeći tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti”, ili metaverzum, priopćio je voditelj Facebooka za politike i javne poslove Nick Clegg. “Metaverzum ima potencijal pomoći u otvaranju pristupa novim kreativnim, društvenim i ekonomskim prilikama. A Europljani će ga oblikovati od samog početka”, dodao je.

Clegg, bivši zamjenik britanskog premijera, rekao je da je ulaganje “glas povjerenja u snagu europske tehnološke industrije” te je istaknuo da je Europa “iznimno važna Facebooku”. “Osim tehnoloških talenata u nastajanju, EU također ima važnu ulogu u oblikovanju novih internetskih pravila. Europski kreatori politike vodeći su u nastojanju da se europske vrijednosti poput slobode izražavanja, privatnosti, transparentnosti i prava pojedinaca ugrade u svakodnevni rad interneta “, navodi se u priopćenju.

Facebook pod pritiskom

Američka kompanija je pod međunarodnim pritiskom. Nekadašnja zaposlenica Facebooka Frances Haugen optužila je bivšeg poslodavca početkom listopada da, između ostalog, nije dovoljno transparentan u pogledu potencijalnog nanošenja štete, kao i da ne čini dovoljno da to spriječi.

Haugen je optužbe predstavila u američkom Kongresu, a eurozastupnici su je pozvali da svjedoči i u Europskom parlamentu 8. studenog, uoči rasprave o novom zakonu za digitalne usluge. Haugen još nije potvrdila hoće li doći u Europu.

Facebook tvrdi da svaki dan pokušavaju pronaći ravnotežu između prava milijardi ljudi na slobodu izražavanja i sigurnog okruženja za korisnike. Kompanija je nedavno završila na naslovnicima i zbog greške u sustavu koja je dovela do pada Facebooka, Whatsappa i Instagrama na otprilike šest sati.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu