Inspekcija rada pročešljala poslodavce; minimalac nije dobilo 1860 radnika – najviše na Jadranu

Inspektori rada obavili su 3072 nadzora i utvrdili da brojni poslodavci ne poštuju zakon

ZADNJA IZMJENA: kol 29, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Od 1. travnja do 15. kolovoza ove godine inspektori rada obavili su 3072 nadzora i utvrdili da brojni poslodavci ne poštuju zakon, pa tako primjerice ne isplaćuju ni minimalnu plaću, doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a neki strance zapošljavaju bez dozvole za rad i boravak.

Večernji list piše kako se najveći broj nezakonitosti odnosi na sektore u kojima se žale na nestašicu radnika kao što su građevinarstvo, ugostiteljstvo te druge uslužne djelatnosti i trgovina.

Zatvorili 87 objekata

Utvrđeno je tako da minimalnu plaću poslodavci nisu isplatili za 1860 radnika, a da 1425 od njih radi na Jadranu. Doneseno je i 412 upravnih mjera, od kojih se 174 odnosi na županije na Jadranu. Mjere su obuhvatile privremene zabrane obavljanja djelatnosti poslodavcima zbog neprijavljivanja radnika na mirovinsko osiguranje s prvim danom rada ili na odgovarajuće radno vrijeme, rada stranaca bez dozvole za boravak i rad, na naredbe poslodavcima da radnicima dostave obračune neisplaćene plaće i drugo.

Izdano je 87 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, a 71 od njih odnosi se na županije na Jadranu. Nakon što su poslodavci ispravili nezakonitosti, zabrana obavljanja djelatnosti ukinuta je za njih 49.

1590 prekršaja i 757 optužnih prijedloga

Inspektori rada utvrdili su i 1590 prekršaja, od toga njih 749 u priobalju, što znači da se prava radnika jednako krše na Jadranu i kontinentu, piše Večernjak. Protiv poslodavaca prekršajnim sudovima podnijeli su 757 optužnih prijedloga, a od toga gotovo polovicu u županijama na Jadranu.

Najčešći prekršaji odnosili su se na neprijavljivanje radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i prijavljivanje nakon roka, neisplatu minimalne plaće, prekovremeni rad, dnevni i tjedni odmor, neizdavanje potvrde o ugovoru o radu prije početka rada, sklapanje ugovora na određeno, nedostavljanje radnicima isprava o plaći.

Zdravka Grund
Telegram autor
1772 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program