Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa
Uživo na Telegramu
Koronavirus
Ažurirano prije 18 minuta
Slučajevi
1.517.095 (+90.999)
U Hrvatskoj 1.343 slučaja
Oporavci
329.955 (+29.901)
U Hrvatskoj 179 oporavka
Preminulih
88.441 (+6.576)
U Hrvatskoj 19 smrti
30.03.
09.04.
790
867
963
1011
1079
1126
1182
1222
1282
1343

‘U ovoj godini moglo bi se zatvoriti 50 do 60 posto ugostiteljskih objekata. A to znači 25 do 30 tisuća radnih mjesta’

O situaciji s jednom od najugroženijih djelatnosti razgovarali smo s poznatim chefom Marinom Medakom

ZADNJA IZMJENA: ožu 20, 2020
Foto: Borko Vukosav
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ljudi su izbezumljeni i šokirani. Iz jednog apsurda idu u drugi: dosad nisu imali s kim raditi, a sada su došli u situaciju da nemaju što raditi – tako situaciju u kojoj su se našli ugostitelji diljem Hrvatske opisuje poznati hrvatski chef Marin Medak. Donedavno, vlasnici kafića, restorana i sličnih objekata nisu imali dovoljno radnika. Situacija se, međutim, preko noći promijenila – sada njihovi konobari, kuhari i tako dalje nemaju što raditi, jer naprosto nema posla.

A stvari su, otkako smo se u srijedu prijepodne čuli s Medakom, postale još složenije. Odlukom nacionalnog kriznog stožera, obustavljene su sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne, uključujući ugostiteljske objekte, uz izuzetak dostave hrane te pučkih i studentskih kuhinja.

Počeli otkazi ljudima

Ali mnogi ugostiteljski objekti, objašnjavao nam je još u srijedu Medak, ionako su već zatvoreni. „Većina nas nije ni čekala Vladine mjere jer je bilo očigledno da će to doći, pa zašto onda ljude izlagati da se razbole?“, kaže.

Vlasnici nekih restorana, kako smo pisali u utorak, već su počeli otpuštati svoje radnike. Gosti ne dolaze, otkazane su sve rezervacije, promet je dramatično pao. Neki su restorani, da bi preživjeli, preko noći postali dostava. I Medakov restoran prebacio se na dostavu hrane, mada je, dakako, veliko pitanje koliko se na taj način uopće može preživjeti: ljudi su, podsjeća Telegramov sugovornik, napravili zalihe za mjesec dana, imaju hrane pa će kuhati i jesti kod kuće.

Ugostitelji nemaju izbora

A što se tiče zaposlenih, situacija je, kaže, u njegovoj firmi raznolika. Desetak ljudi, veli, samo je tražilo da ih pošalje na burzu jer zbog obiteljske situacije ne mogu ni minimalno riskirati da budu izloženi zarazi. Dio zaposlenika, tvrdi dalje, sam se odrekao primanja, pa čak i ponudio vlastiti novac za pomoć – „financijski su situirani i žele maksimalno pomoći firmi da se sve pregrmi“.

Jasno je, međutim, da – prije noćašnjeg zatvaranja – nisu svi ugostitelji bili u istoj situaciji. Kvartovski objekti, kazao nam je u srijedu Medak, još su nekako funkcionirali, ali objekti koji su u centru grada, koji su izrazito naslonjeni na turiste, “nemaju izbora, oni masovno dijele otkaze i šalju ljude na burzu kao tehnološki višak“.

O Vladinim mjerama

S puno pozornosti i očekivanja ugostitelji ovih dana prate što radi Vlada i kakve će im mjere države biti na raspolaganju kako bi mogli preživjeti ovaj period. Jedna od njih je tzv. minimalac, odnosno financijska potpora države od 3.250 kuna za svakog zaposlenog, pod uvjetom da poslodavac ne dijeli otkaze.

Medak je u našem razgovoru bio oprezno pozitivan prema najavama o minimalcu, ali tada još nisu bili poznati baš nikakvi detalji o kriterijima dodjele te mjere, kao niti o uvjetima koje mora ispunjavati poslodavac. Danas, međutim, kaže da “ne djeluje baš bajno”, iako još uvijek komentira oprezno, jer detalji o mjeri – uvjetima i kriterijima – zasad nisu službeno objavljeni.

Koliki će biti troškovi

Hoće li se od ponedjeljka ugostitelji ipak prijavljivati za ovu mjeru, pitamo ga. Ali izričit odgovor još ne može dati, ljudi se još uvijek pokušavaju informirati, prate što se zbiva, konzulitiraju se s pravnicima. Tek kad dokumentacija bude službeno objavljena, znat će što i kako dalje.

Prije nekoliko dana mediji su pisali da je iz Medakove udruge predloženo da se uvedu vaučeri za dostavu hrane za starije građane kako bi u vrijeme epidemije koronavirusa mogli ostati kod kuće. „I dalje stojim iza toga. Ideja je bila da se vaučeri daju za starije osobe i osobe koje su rizična skupina, da im lokalna samuprava i Vlada podijele vaučere i da ih subvencionira da ne izlaze van“, pojašnjava Medak. Iz Vlade, zasad, takav prijedlog nije komuniciran.

Slijedi li masovna propast?

Mogu li kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti preživjeti zatvaranje na 30 dana, pitamo predsjednika ugostiteljske udruge. Medak se, međutim, ne plaši toliko te relativno kratkotrajne mjere, nego se pita što će se dogoditi ako ovakva situacija potraje, recimo, do srpnja, odnosno ako ljudi – čak i ako više ne bude sve zatvoreno – zbog straha od zaraze i slično ne budu išli u ugostiteljske objekte.

Zbog promjena navika domaćih ljudi i nedolaska stranih turista, pad prometa mogao bi biti drastičan; Medak procjenjuje, sa 15 milijardi kuna godišnje na svega tri milijarde, eventualno na pet ili šest milijardi u slučaju da dio stranih turista ipak dođe. To bi, ističe, značilo zatvaranje 50 do 60 posto ugostiteljskih objekata u ovoj godini, „a to znači 25 do 30 tisuća radnih mjesta“. „Ovo će desetkovati ugostiteljske objekte“, zaključuje poznati chef.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
320 članaka Više o autoru
Više s weba