Verizonova kompanija AOL preuzela je Ryot, studio za razvoj 360 video sadržaja i virtualnu stvarnost

Financijski detalji aranžmana nisu objavljeni

ZADNJA IZMJENA: tra 20, 2016

Američka medijsko tehnološka korporacija AOL u čijem su portfelju medijski brendovi The Huffington Post, TechCrunch i Engadget, preuzela je studio za virtualnu stvarnost Ryot. Kako je Ryot privatna frma, financijski detalji aranžmana nisu objavljeni.

Ryot je vrlo zanimljiva firma osnovana 2012. godine, kako sami osnivači kažu, kao medijska kompanija koja povezuje sadržaj i akciju. U svojim radovima orijentirani su na bavljenje ključnim globalnim i društvenim problemima, pa stvaraju 360 video i VR sadržaje o ratna zbivanja u Siriji i o razaranjima prouzročenih potresom u Nepalu. Ryot je za svoj uradak Short for Body Team 12 nominiran su za prestižnu nagradu filmsku Oscar u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma.

Riječ je o prvoj VR akviziciji od strane jedne velike medijske kompanije. Virtualna stvarnost jedan od glavnih tehnoloških trendova godine na kojem ubrzano rade Facebook i PlayStation, uz druge tehnološke kompanije koje su se bacile u proizvodnju VR setova, poput Oculusa s Riftom i HTC-a sa svojim Viveom.

Medijski izdavači ne žele zaostajati, nego nastoje što prije uskočiti u taj vlak te svojim čitateljima i partnerima oglašivačima ponuditi platforme za raznovrsne i kvalitetne 360 video i VR sadržaje. Iako će formalno funkcionirati pod Huffington Postom, preuzimanjem Ryota svi brendovi iz Verizon/AOL portfelja imat će pristup njihovim alatima za stvaranje video sadržaja.

Suradnja s Ryotom

“The Huffington Post nastavlja mijenjati koncept novinarstva prijelaskom u novu generaciju dinamičnog storytellinga”, kaže u priopćenju povodom akvizicije suosnivačica i glavna urednica Huffington Posta Arianna Huffington. “Od prvog dana posvećeni smo korištenju svih dostupnih alata kako bismo ispričali najvažnije priče našeg vremena.

Naš dosadašnji rad s Ryotom u pokrivanju priče o izbjegličkoj krizi u Grčkoj The Crossing naravio je upravo to – kombinirajući tehnologiju i pričanje priče smo dali ljudsko lice toj humanitarnoj krizi koja je za mnoge mnoge ljude na svijetu postala vrlo apstraktna.”

Veliki planovi za video

“To je tek početak onoga što možemo zajedno raditi u praćenju događaja i dramatično promijeniti i način na koji Huffington Post prezentira priče i kako se korisnici doživljavaju s objavljenim sadržajima na dnevnoj bazi”, kaže Huffington.

AOL je od sredine prošle godine u vlasništvu telekomunikacijskog giganta, kompanije Verizon Communications. Verizon ih je preuzeo za 4,4 milijarde dolara, a akvizicija je napravljena s namjerom da snažnije uđu na područje mobilnog video sadržaja. Akvizicijom dobivaju pristup AOL-ovoj tehnologiji razvijenoj za prodaju oglasa i pružanje videosadržaja visoke rezolucije.

Verizon se već mjesecima, još otkako je najavljena prodaja internetskog biznisa Yahooa koji uključuje news i mail servise, spominje kao i najizgledniji kandidat. Ako uspiju, Yahoov internetski biznis mogao bi biti dodatan pokretač rasta njihovog biznisa s video servisima i online oglašavanjem.

 

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program