Danas se održava premijera filma Gazda redatelja Daria Juričana, a ovo su najvažnije činjenice o tom dokumentarcu

Redatelj Dario Juričan na filmu je radio tri godine

FOTO: Facebook/Gazda

U zagrebačkom kinu Europa danas će se u 19:30 održati premijera dokumentarnog filma “Gazda” redatelja Daria Juričana. U filmu, u kojem se nekoliko puta spominje kako “Gazda” nije film o Ivici Todoriću, redatelj je pokušao objasniti umreženost politike i biznisa.

Materijal za svoj prvi dugometražni dokumentarac Juričan je, objasnio je, tri godine intenzivno istraživao. Fragmenti su testno prikazani na ovogodišnjem Motovunu, a ovo je nekoliko najvažnijih stvari o “Gazdi”.

1. Priča o Juričaninovom ocu

Dario Juričan sin je nekadašnjeg radnika Unikonzuma, Ljudevita Juričana koji je radio na istoj poziciji kao i Ivica Todorić koji je danas ključna figura Agrokora, jedne od najvećih korporacija u Hrvatskoj. Njegov otac je nakon 40 godina rada u Konzumu bio imućan, a Juričan u traileru filma govori kako mu je od oca ostala samo polovina stana kupljenog na kredit od Unikonzuma, grobno mjesto za jednu osobu u Kumrovcu i rashodovana pisaća mašina.

2. Spoj filma i novinarstva

Juričan je u intervjuu za Novi list ispričao kako mu je rad s novinarom Sašom Paparellom, autorom teksta “Državni neprijatelj broj jedan” koji se uvelike dotiče Ivice Todorića, pomogao da se snađe u zamršenoj priči o poduzetništvu u Hrvatskoj. Olakotna okolnost za redatelja su bile i informacije do kojih je dolazio i do kojih drugi novinari “nisu uspjeli doći ili nisu ni pokušavali”.

3. Indiegogo kampanja

Film Gazda dobio je potporu HAVC-a i Zaklade Kultura nova, no to nije bilo dovoljno da se dovrši, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja tijekom koje je u samo dva i pol dana prikupljen iznos od potrebnih 3 tisuće dolara. Kampanje je kasnije produžena kako bi se prikupila sredstva za kinfond i knjigu “Gazda”.

“Ostvarili smo prvi cilj kampanje 3000 dolara kojeg smo dostigli za dva i pol dana! Kako nas je u međuvremenu najveći lanac kina u Hrvatskoj odbio prikazati, postavili smo si cilj da skupimo sredstva za kinofond – za mjesta koja nemaju kino. Također smo odlučili da ćemo izdati knjigu Gazda! Treba nam vaša pomoć, mi zajedno možemo preći 6000 dolara!”, objavljeno je na stranicama kampanje.

4. Navodne cenzure

Na stranici Indiegogo Juričan je naveo kako su na jednom čitanom portalu uklonjena dva članka o filmu “Gazda” te naveo kako smatra da se radi o cenzuri. U razgovoru za N1 kasnije je rekao kako su im takve situacije pomogle da prikupe dodatna novčana sredstva za film. Na Twitteru se u nekom trenutku i zahvalio tom mediju koji ga je, tvrdi, cenzurirao.

5. Odbijeni od najvećeg kinoprikazivača

Jedan od kinoprikazivača u Hrvatskoj odbio je prikazati film “Gazda” što je i nagnalo ekipu filma da tijekom kampanje prikupi i kino fond za mjesta koja nemaju kino. “Najveći hrvatski lanac kina odbio je prikazati film Gazda. Iz nužnosti i iz tvrdoglavosti smo počeli skupljati sredstva za kinofond.

Na web adresi objavili smo prijavnicu na kojoj se mjesta bez kina mogu prijaviti za projekciju filma Gazda”, napisao je Juričan na stranici kampanje.

 

6. Knjiga “Gazda”

S obzirom da su u kampanji prikupljena dostatna sredstva za tiskanje knjige “Gazda” autora Saše Paparelle, prvi primjerci knjige darovani su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. U priopćenju za medije, Juričan je naveo kako će knjige darovati svim javnim knjižnicama u Zagrebu i Hrvatskoj s namjernom da informacije o tome kako se postaje gazda u Hrvatskoj budu javno dostupne.

“Knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom iz rujna 2016. i unaprijed ju je rezerviralo više od 100 ljudi. Knjiga je komplementarna filmu Gazda i svojevrsni je priručnik sa 32 poglavlja u kojima se otkriva kako biti kreativan da bi se postigao ultimativni cilj: biti gazda u Hrvatskoj. Knjiga je rezultat praćenja filmske ekipe te vlastitog istraživanja autora objavljenog u nekadašnjem tjedniku Forum, pod naslovom Državni prijatelj broj 1”, naveo je Juričan u priopćenju.