Grupe N.W.A i Deep Purple su upravo odabrane kao novi članovi Rock & Roll Hall of Famea

Uz njih ovo priznanje je ukazano i grupama Cheap Trick i Chicago

LAS VEGAS, NV - APRIL 23: (L-R) Actor Dr. Dre, director F. Gary Gray and actor Ice Cube attend Universal Pictures Invites You to an Exclusive Product Presentation Highlighting its Summer of 2015 and Beyondat The Colosseum at Caesars Palace during CinemaCon, the official convention of the National Association of Theatre Owners, on April 23, 2015 in Las Vegas, Nevada.   Alberto E. Rodriguez/Getty Images for CinemaCon/AFP
FOTO: AFP

Objavljena su imena glazbenika koji će iduće godine postati dio Rock and Roll Hall of Famea. U 2016. ova će se čast ukazati Cheap Tricku, Chicagu, Deep Purpleu, N.W.A-u i Steveu Milleru, a dijelom Hall of Famea će postati početkom travnja na velikoj svečanosti u New Yorku.

Da bi neki glazbenik ili grupa mogao ući u konkurenciju za Hall of Fame, mora proći minimalno 25 godina od izlaska njihova prvog albuma ili singla. Kultna hip hop grupa iz Los Angelesa, N.W.A, ove godine je četvrti put bila u konkurenciji, a među ostalim kandidatima se izdvajala po činjenici da je je jedina grupa koja je formirana nakon 1970. “Kad smo pokrenuli N.W.A, nisam mogao ni zamisliti da ćemo jednog dana dobiti ovakvo priznanje. U to vrijeme je bilo nepojmljivo da glazba kakvu smo mi radili bude prepoznata od ovakve organizacije”, rekao je Dr. Dre za Rolling Stone.

Fanovi Deep Purplea su godinama lobirali

Gitarist Cheap Tricka Rick Nielsen je jednako uzbuđen zbog priznanja. “Obično sam sklon dugim govorancijama, ali u ovoj situaciji sam bez riječi. Kad smo dobili prvi ugovor s izdavačem, bili smo zadovoljni. Odradili smo više od pet tisuća koncerata, to isto nije loše. Ali čini mi se da ovo priznanje ide na vrh našeg životopisa”, izjavio je.

Metal divovi Deep Purple postat će dio Hall of Famea nakon godina upornog lobiranja njihovih vjernih obožavatelja. Grupa Chicago čekala je jednako dugo koliko i Deep Purple, a njihov osnivač i klavijaturist Robert Lamm je bio poprilično iznenađen kad je saznao da su konačno izabrani. “Već smo odustali od te cijele priče, ali drago nam je da se to konačno dogodilo. Naši prvi albumi su se pokazali vrlo utjecajnima i promijenili su način na koji se poimala pop glazba”, rekao je.

Upitno pojavljivanje Ritchiea Blackmorea

Sve izabrane grupe osim N.W.A danas aktivno funkcioniraju i odrađuju turneje, a za svečanost u travnju će im se na pozornici vjerojatno pridružiti i neki od bivših članova. Fanovima Deep Purplea najviše zanima hoće li se nastupiti njihov nekadašnji gitarist Ritchie Blackmore, koji se s ovim bendom nije pojavio na pozornici još od odlaska 1993. godine. Sadašnji članovi ne znaju hoće li se on uopće pojaviti, a o mogućnosti nastupa ne mogu ni nagađati. “On se zna ponašati dosta zbunjujuće. Kaže da će napraviti jedno, pa onda napravi nešto posve drugo”, rekao je bubnjar Ian Paice.

Članovi N.W.A su često viđani zajedno u javnosti u posljednje vrijeme, ponajviše zbog promocije njihova vrlo uspješnog biografskog filma “Straight Outta Compton”. “Mislim da možemo okupiti sve članove, a Snoop Dogg bi mogao nastupiti umjetno Eazyja. Ne mogu govoriti u njegovo ime, ali poprilično sam siguran da će pristati”, rekao je Ice Cube.

N.W.A su ovim priznanjem postali dio odabranog kruga hip hop izvođača koji su ušli u Hall of Fame. Među njima su Grandmaster Flash & The Furious Five, Beastie Boys, Run-D.M.C. i Public Enemy.