JK Rowling radi na novoj franšizi i čini nam se da bi mogla biti prilično uspješna

Film Čudesne zvijeri i gdje ih naći u kina dolazi krajem jeseni

Britain's J.K. Rowling, the author of the internationally best-selling series of books about the young wizard Harry Potter applauds a performance by Romanian orphans during a ceremony in Bucharest, Romania, 26 January 2006. Rowling said 26 January at the start of a two-day visit to Romania that she hoped reforms the country had made in child welfare would benefit other countries in the region. Rowling, 40, recently became a trustee of a new Bucharest-based foundation called The Children's High Level Group, which raises money for children in need and promotes childcare reforms in Romania as a model to other European countries.
FOTO: AFP

Kad je JK Rowling 2007. objavila Harryja Pottera i Darove smrti došao je kraj jedne ere. Valjao je uslijediti još koji film, no bilo je izvjesno da se jedna popularna franšiza približila svome kraju. Sve dok se nije pojavila vijest o filmskom spin-offu poznate priče, filmu Čudesne zvijeri i gdje ih naći.

Premijera tog filma zakazana je za sredinu studenoga, piše Business Insider, radi se o prvom od tri planirana nastavka nove franšize, a Rowling je scenarij za film napisala sama, za razliku od scenarija za franšizu o Harryju Potteru.

Dosta dobro osmišljeni spin-off

U središtu priče naći će se Newt Scamander, stručnjak za magična stvorenja dok se veći dio radnje iz Velike Britanije preselio u SAD, ili točnije u New York. No Rowling njegovu priču neće pripovjedati samo kroz film. Ona Scamandera obilato promovira preko svog Twittera dok stranicu Pottermore koristi kao platformu za širenje konteksta o magiji u Sjevernoj Americi.

No, najpametnija stvar koju je napravila kad je u pitanju ovaj spin-off je činjenica da je njegovu radnju iz sadašnjosti premjestila u 1926. godinu. Tako je, naime, stvorila idealne uvjete za fokus na nove likove dok je istovremenu bogatom svijetu Harryja Pottera dopustila nesmetanu egzistenciju.

Pojavit će se i neki stari likovi, barem kao reference

Ali to nipošto ne znači da se u novom projektu poznate autorice neće pojaviti neko od imena iz njezine prethodne franšize. Štoviše, dosjetila se da bi ubacivanjem omiljenih likovao kao što je to Albus Dumbledore mogla premostiti vrijeme, a usput privući i neke stare fanove. Albus se primjerice rodio 1881. godine, a glavnom liku predavao je čak i na Hogwartsu, barem prije no što su ga izbacili. Newta, ne Albusa.

A neko je vrijeme čak kolala priča da bi se Michael Gambon, glumac koji je tumačio tog simpatičnog dobrohotnog mudraca u većini filmova, htio pojaviti i u novom projektu poznate autorice. No, sama Rowling se po tom pitanju, nažalost, još uvijek nije oglasila.

Bilo kako bilo, važno je da usprkos svemu i dalje postoji dosta eksplicitna veza između dva magična svijeta i to je ono što ovu franšizu čini donekle obećavajućom.

Rowling je mrtvu priču pretvorila u svježi narativ

Naslov franšize odnosi se, inače, na istoimeni udžbenik koji je Hagrid koristio kad je Harry predavao Brigu za magična stvorenja, a njezin autor je, dakako, Newt Scamander. Zanimljivo je da je Rowling tu knjigu stvarno i objavila, daleke 2001. godine, a osmišljena je kao enciklopedija i vodič kroz magična stvorenja.

Ilvermorny prikazan na karti Sjeverne Amerike
Ilvermorny prikazan na karti Sjeverne Amerike Pottermore

Slični je princip koristila i kad je objavila svoju kratku priču o povijesti Ilvermnornyja, američke škole za čarobnjaštvo. Rowling je, naime, godinama koristila stranicu Pottermore kako bi je punila novim detaljima o već dobro poznatim likovima. Osnovala ju je inače 2011. godine. No svima je bilo jasno da je priča o Harryju Potteru završila. Pottermore je služio tek kao enciklopedija ne i zasebni narativ.

Upravo je stoga zanimljivo svjedočiti novom smjeru u kojem je Pottermore krenuo nakon što je na toj stranici osvanula priča o povijesti američke verzije Hogwartsa. Rowling je Pottermoreu udahnula novi kreativni život gradeći ga na kapitalu ostvaštine koja je ostala nakon završetka sage o Harryju Potteru.

Na vidiku je nova uspješna franšiza

Koristeći sve trivije pohranjene kako u memoriji spomenute platforme tako i u onoj vlastitoj, Rowling je enciklopedijski format oživjela i pretvorila ga u novim, živi narativ. I to dosta briljantno izmjenivši mjesto i vrijeme radnje, a ostavivši dovoljno materijala koji će služiti kao poveznica između dva svijeta.

I upravo smo zbog svega toga sigurni da je Rowling uspjela stvoriti uspješnu franšizu u vremenu u kojem franšize naprosto više ne funkcioniraju kao isplativi format. A budimo realni, franšizi neće škoditi niti činjenica što će glavnu ulogu igrati popularni mladi britanski oskarovac Eddie Redmayn.